Het Zotte Kunstkabinet

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Art cabinet in Mechelen
Voorgevel van Het Zotte Kunstenkabinet

Het museum Het Zotte Kunstkabinet te Mechelen is opgericht in het historische pand ‍'t Vliegend Peert in de Sint-Katelijnestraat.

Dit was het geboortehuis van Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude. De museumcollectie omvat originele satirische schilderijen uit de zestiende eeuw. Werk van onder meer Jeroen Bosch, Pieter Brueghel de Jonge en Jan Steen zijn er te bezichtigen.

De bezoeker ontmoet er tijdens zijn rondgang talloze rare mensen en monstertjes.

De Eeuw van de Zotheid[bewerken]

In de zestiende eeuw werd de 'zot' (of nar) aanzien als een zegen. Vorsten, stadsbesturen en schutterijen namen een 'zot' in dienst om lucht te geven aan oplopende spanningen. De zot (of nar) kon ongestraft vileine kritiek uiten en zorgde voor luidruchtig vertier.

Met ‍'De Eeuw van de Zotheid'‍ met ondertitel ‍'over de nar als maatschappelijk houvast in de vroegmoderne tijd'‍ schreef hoogleraar middeleeuwse letterkunde Herman Pleij een aanstekelijke 'lof der zotheid'. Op bladzijde 40 van het boek vinden we onder andere een pentekening met het portret van de 'zottin' van Margareta Van Oostenrijk.

Contact[bewerken]

  • Het Zotte Kunstkabinet

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]