Vlietenmuseum

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Museum in the centre of Mechelen, relating to city creeks
Vliet en vismarkt op de IJzerenleen

Het Vlietenmuseum aan de IJzerenleen te Mechelen is zeer toepasselijk ondergebracht in de overwelving van een voormalige vliet.

Door het gewelf onder de IJzerenleen te transformeren tot een museale ruimte in de Mechelse binnenstad werd opnieuw een oude vliet en een stukje geschiedenis van Mechelen bloot gelegd. Het vlietenmuseum is een lange en museale ruimte onder de vloer van de stad en, centraal in het museum, ligt een tonrond riool dat ongeveer 35 centimeter uit de vloer komt. De toegangsdeuren van het museum zijn opgevat als kelderluiken. Dit project werd ontworpen door AWG architecten (opgericht door bOb van Reeth) in samenwerking met OKRA Landschapsarchitecten in opdracht van de Stad Mechelen.

Officieel geopend in september 2012 bevat deze vlietenkelder drie delen. Het eerste behandelt de geschiedenis van de middeleeuwse vlietjes die Mechelen doorkruisten, in het tweede deel ziet men de prehistorische prauw die op Nekkerspoel werd opgegraven en het derde deel toont een schuilkelder die in het vlietgewelf tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt.

Tegelijk met de opening van het Vlietenmuseum presenteerden de leerlingen van de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten er hun textielproject ‍'Ingewikkeld'‍.

De oorspronkelijke vliet werd in het begin van de 13e eeuw gegraven.[1] Bij de groei van de stad kreeg de vliet stenen kaden tot gebruik als haven. Een deel ervan werd al in 1532 overwelfd om plaats te bieden aan een vismarkt en in 1675 raakte ook het overige stuk overkapt wijl de leuningen er bleven staan. Vermits een ander ondergrondse vliet, de Koolvliet, in verbinding bleef met die onder de IJzerenleen, maakte ook deze laatste nog deel uit van de afwatering binnen het getijdensysteem van de Dijle. In de Tweede Wereldoorlog werden de gewelven gebruikt als schuilkelder. De vliet onder het gewelf werd uiteindelijk drooggelegd en in het midden werd een riolering aangebracht. Het gewelf is in negen achtereenvolgende schuilkamers verdeeld.

Externe links[bewerken]

Zie ook Bronnen.

Bronnen[bewerken]

  1. IJzerenleen (ID: 13728) De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.

Voetnoten[bewerken]