Van Beethovenbrug

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Pedestrian bridge across the River Dijle in the city centre of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

In het hartje van Mechelen: 
donkergroen: Van Beethovenbrug alias Lamotbrug,
geel: gezellige pleinen,
bruin: bekende gebouwenblokken:
- Hof van Villers (noordelijk), stippen: ingangen
- Match supermarkt (westelijk), stip: ingang
- Lamotsite (oostelijk)

Te Mechelen biedt de (Van) Beethovenbrug, echter meestal Lamotbrug of spottend ‍'Lamottige brug'‍  genoemd, voor voetgangers een verbinding over de Dijle tussen het dag-en-nachtelijk uitgaansplein Vismarkt en de Haverwerf, waar ze uitkomt net naast de tot erfgoedcentrum omgevormde oud-brouwerij Lamot en over de klanteningang van een Match supermarkt.

Designbrug[bewerken]

In opdracht van Waterwegen en Zeekanaal ontwierp het te Mechelen al welgekende[1] Milanese architectenbureau Secchi en Viganò het 22 meter lange door Emotec vervaardigd kunstwerk. Een eronder opgehangen systeem vangt door stappers veroorzaakte trillingen op.[2][N 1] Het woord lamot op zijn kant, is uitgespaard in elk metershoog uiteinde van de lichtjes buitenwaarts hellende, overigens geheel dichte, solide ogende ijzeren borstwering. Gezien de wat verraste reacties die ook de lokale ingewijden lieten blijken zodra het 450.000 euro kostende 30 ton zware gevaarte ter plaatse aanschouwd werd, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze een maquette of een virtuele 3D-simulatie in bestemde omgeving hadden te zien gekregen.[3]

Brug van groot ongenoegen[bewerken]

Ruim voor haar bouw, werd de brug partijpolitiek genomineerd voor een trofee van ontoegankelijkheid.[4][N 2] De provincie had ondanks negatief advies van het Centrum voor Toegankelijkheid van het openbaar domein een bouwvergunning toegekend.[5] Zulks was tegen 2012 al onmogelijk, vermits adviezen van het Centrum wettelijk bindend werden.[6][7]

Sinds de metalen brug op 21 april 2011 werd opgemerkt,[8] is ze zeer omstreden gebleven:

 • De hellingen worden als hoog en vooral te steil ervaren door wie er over wil met de fiets aan de hand, met een kinderwagen, met een rolstoel, of zelfs gewoon te voet als men slecht te been is. De eerdere voorlopige lichte en dus wat zweverig aanvoelende pontonbrug aldaar had deze euvels niet en sloot bovendien logischerwijze ook op het Dijlepad netjes aan, wijl voor andere richtingen de te maken hoeken fietsers tot afstappen hadden aanspoord. Nu klagen voetgangers dat ze verschrikt worden door snelle tweewielers die flink trappende jongeren ondanks het verbod rakelings tussen hen door laveren. Voor de zelf kokende serviceflatbewoners van het op de Vismarkt uitgevende Hof van Villers vergt alzo boodschappen doen in de Match sterkere ledematen én zenuwen dan een voor hen toch flinke omweg via de Kraanbrug.[N 3]
Het is trouwens niet voor iedereen evident dat de rivier het korte eindje verder stroomopwaarts opnieuw beter bevaarbaar moest gemaakt worden, zodat men ook een simpele vlakke of bijna platte en toch stabiel aanvoelende overspanning kan overwegen: Tot half 2013 beperkte de geheel vlakke Kraanbrug, vermits ze al jaren niet meer open kon,[9] dat traject over een zelfs nog langere afstand en daar had men geen probleem bij ervaren. De toeristische boottrips konden nog net onder die brug en haar vernieuwing wijzigde daar niets aan. Een Lamotbrug met net zo geringe doorvaarthoogte zou aan een zachte helling genoeg hebben;[N 4] een ponton zou een overstap vereisen die extra attractief kan blijken en zou ook keuzetochtjes bieden.
Van Beethovenbrug,
gezien vanuit het erfgoedcentrum Lamot naar de Vismarkt toe,
met in voorgrond de toegang tot het drijvend Dijlepad
Te Mechelen verdwenen of huidige betreedbare bruggen
s t r o o m o p w a a r t s


v
a
n

n
o
o
r
d

n
a
a
r

z
u
i
d
w
e
s
t

fietsbrug Rumst-Walem · Walembrug
Blokhuisjaagbrug · Blokhuisbrug · Vrouwvliet-
  brug Antwerpsesteenweg · Vrouwvlietbrug Lier-
sesteenweg · Ziekebeemdenbrug · Vrouwvliet-
fietsostradebrug · Nieuwe[n]dijkbrug · Pasbrug
Van Kesbeeckbrug · Katelijnepoortbrug · Koe-
  poortbrug · Nekkerspoelbrug(gen) · Douanevia-
  duct · Nekkerjaagbrug
Zie tekst over deze vliet, brugnamen zijn vergeten.
Sluisbrug · Mosbrug · Olifantsbrug · Ankerbrug ·
Oratorenbrug · Trektangbrug · Befferbrug · Zak-
brug · Meysbrug
Melaanbrug · Drabbrug · Brug der Minderbroe-
ders · Minderbroedersbrug · Posthoornbrug
fietsbrug Walem-Heffen · Winketbrug / viaduct ·
Kraanbrug · Van Beethovenbrug · Hoogbrug ·
Fonteinbrug · Arsenaal/Lazarusvoetbrug · Vol-
molenvoetbrug · Raghenobrug · Dijleviaduct
  Tangent · Bovensluisfietsbrug · Muizenhoekbrug
Vaartfietsbrug Zennegat · Battelbrug · Plaisance-
brug(gen) · Passerelle (voetbrug) · Postzegel-
laanviaduct · Vaartviaduct Tangent · Colomabrug
(Zennehoeve)fietsbrug Heffen-Zennegat · Heffen-
brug · Leestbrug · Hombeekbrug

 • De hoge grijs geschilderde plaatijzeren muur die over de ganse lengte de oostelijke afsluiting vormt, belemmert of ontsiert bovendien de voorheen immer bewonderde zichten zowel stroomafwaarts vanaf de Hoogbrug (Grootbrug), als van bij de straat die Dijle heet of Kraanbrug naar die middeleeuwse eerstgenoemde brug en de koepeltoren van de Hanswijkkerk toe. Een verhoopt aansluiten bij de aanblik van het huidige Lamot valt in het niet bij de vloek tegen het ruimer uitzicht op het historisch kader. Vanaf elk eertijds marktplein wordt het eveneens pittoreske deel dwars aan overzijde aan het oog onttrokken. Afgezien daarvan vinden velen de finale constructie op zich al te banaal, saai en gewoonweg lelijk als om ziek van te worden, kortom mottig, vandaar de pejoratieve bijnaam Lamottige Brug. De lichte pontonbrug had nauwelijks gestoord en oogde prima bij het ook langs Lamot lopende Dijlepad; een argument als zou de hoge brugwand bij die site passen, kan dan geenszins overtuigen — om dat toch te insinueren vonden de designers het zelfs nodig de term Lamot keihard in de Van Beethovenbrug te stansen.
In het ontwerp voor louter zwakke weggebruikers zou de zware zijwand een draagconstructie zijn. Onder minimalistische open leuninkjes torste een amper zichtbare versmalde en lage open vakwerkondersteuning tot 10 ton wegende wagens op de oude trouwe Kraanbrug, althans tot ze eind mei 2013 tijdelijk verwijderd werd.[10]

Het stadsbestuur hield zich voor de kritiek niet zo doof als men voor een Van Beethoven had kunnen vrezen: al snel werd gereageerd dat de gezichtsbelemmering zou verholpen worden. Een week na plaatsing werd tot spoedige vervanging van de brug met verhuis naar de Vrouwvliet "beslist"; de eerdere voorlopige pontonbrug zou ondertussen teruggelegd worden.[11] Daarop bestelde men echter een studie om de (structurele) ijzeren wand doorzichtig te toveren.[6] Niettemin bleef niet slechts de ontoelaatbare hellingsgraad behouden maar alle beloften ten spijt ook de visuele hinder. Vroeg in 2013 verscheen in de pers het bericht dat er geen financiële middelen zouden voor uitgetrokken worden.[12] Dankzij Waterwegen en Zeekanaal[13] was dit eerder geen probleem geweest voor het aanbrengen van wat inmiddels de Brug van Groot Ongenoegen blijkt.[N 5] Gelukkig betreedt men via haar in tegenstelling tot de Venetiaanse Brug der Zuchten geen duistere kerkers maar in elke richting een gezellig open pleintje met zomerterrasjes.

Commentaar 1 Oorspronkelijk plande men een 'Vivaldibrug' maar die naam scheen lokaal weinig enthousiasme te verwekken.

De officiële naam is gegeven naar de Van Beethovenstraat, gemeenzaam het Beethovenstraatje, een steeg aan de Haverwerf die voorbij Lamot verbreedt en via nog luttele meters Guldenstraat naar de Korenmarkt leidt. Een standbeeldje van de jonge Ludwig staat zowat tussen de brug en dat straatje in — een fantasietje want hij werd geboren decennia nadat zowel zijn grootouders uit de nog tot 1936 Steenstraat geheten steeg als zijn ouders naar Duitsland waren getrokken; Het is wel zo dat Ludwig, alhoewel hij pas drie jaar oud was toen zijn grootvader overleed, via zijn moeder altijd werd gewezen op zijn muzikale grootvader. Het bas reliëf van Lodewijk, de opa, is gebaseerd op een portret dat Ludwig altijd mee had op zijn reizen. Het origineel hangt in Wenen, een kopie in Bonn. zie Familie Van Beethoven.

Bronnen[bewerken]

 1. Burgemeester Somers wandelt afgewerkt Dijlepad in (foto's). Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2010-05-12). Nagezien 2013-07-01. Dit Italiaans architectenbureau ontwierp het vlottend gedeelte van het Dijlepad, meerdere stadsvernieuwingsprojecten en dan de Lamotbrug.
 2. Onderzoekers doen experiment trilling Van Beethovenbrug. RTV Kempen - Mechelen (2013-02-07). Nagezien 2013-07-01. (TV-reportage 1"11')
 3. Van Rompuy, Maarten. Van Beethovenbrug in Mechelen, brug voor één week. Blog Varen op kanalen en rivieren (2011-04-30). Nagezien 2013-07-01.
 4. Stevens, Helga. Helga Stevens reikt trofee uit voor ontoegankelijkheid. NV-A (2009-04-08). Nagezien 2013-07-01.

 5. 1) Beethovenbrug komt in 2009. Website van Greet Geypen (Open Vld) (vermeldt Het Laatste Nieuws als betreffende bron). Nagezien 2013-07-01.
  2) Slecht rapport voor Beethovenbrug. Nieuwsblad.be (2008-05-09). Nagezien 2013-07-02.
  3) Vergunning voor Beethovenbrug. Nieuwsblad.be (2008-05-15). Nagezien 2013-07-01.
  Opmerking Mechelen Mapt: De bewering van Greet Geypen "De provincie heeft onze argumentatie gevolgd. Als je de hele omgeving bekijkt, dan zie je dat de hellingsgraad aan het plein voor Lamot overal groter is dan die van de brug" — welke letterlijke 2e zin Nieuwsblad.be d.d. 2008-05-09 in de mond legt van haar partijgenoot Koen Anciaux — klopt niet: Men kan nagenoeg volkomen vlak bijvoorbeeld de Dijle en dan Oliventenvest of Winketkaai volgen, of zeer geleidelijk amper merkbaar (hellingsgraad 2½%) stijgen via Haverwerf, Van Beethovenstraat en Guldenstraat waar men de hooggelegen Adegemstraat, of via de Korenmarkt de Hoogstraat en Brusselpoort, ofwel door de O.-L.-Vrouwestraat bij de Ravenbergstraat zelfs de hoogstgelegen buurt van de stad, bereikt. Het is niet bekend of zulke bewering tegenover de provincie was gemaakt, al lijkt de eerste zin daarop wel te wijzen. Schepen Koen Anciaux stelde met "De hellingsgraad op de weg naar het plein van Lamot is groter dan die van de nieuwe brug zal zijn" een halve waarheid want wie met hellingen problemen heeft, kan vlot het Stoofstraatje vermijden en kiest evenmin voor de Zwaanstraat. De destijdse negatieve adviezen duiden erop dat de effectieve steilheid van de brug ook zo gepland was. Ook vanaf de Vismarkt bieden Drabstraat en Melaan, ofwel de Begijnenstraat, een moeiteloze weg.
  De Provincie Antwerpen toont een boeiend overzicht over publieke toegankelijkheid en de erbij betrokken overheidsdiensten, met links:
  Welzijn — Wat is toegankelijkheid?. Provincie Antwerpen. Nagezien 2013-07-01.
 6. 6,0 6,1 Lamotbrug: monster van ijzer en ... glas?. RTV Kempen – Mechelen (2012-02-12). Nagezien 2013-07-01. (TV-reportage 2"20')

 7. 1) Regelgeving toegankelijkheid. Adviesbureau toegankelijke omgeving vzw (na 2011-03-21). Nagezien 2013-07-01.
  2) Richtlijnen voor toegankelijkheid. Adviesbureau toegankelijke omgeving vzw (na 2010-03-01). Nagezien 2013-07-01.
 8. Smets, Jan (et al.). Beethovenbrug maakt eindelijk opwachting. Mechelen Blogt (2011-04-21 (en later)). Nagezien 2013-06-30.
 9. Werken Kraanbrug. Website De Heihoek (vermeldt Stad Mechelen als betreffende bron) (2013-04-18). Nagezien 2013-06-30.
 10. Kraanbrug verder gedemonteerd. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2013-06-13). Nagezien 2013-06-30.
 11. Belga; GMA. Mechelen verhuist voetgangersbrug na storm van kritiek. Nieuwsblad.be (2011-04-29). Nagezien 2013-07-01.
 12. Lamotbrug zal niet verdwijnen. RTV Kempen - Mechelen (2013-02-13). Nagezien 2013-06-30.
 13. Légère, Christophe. Waterwegen en Zeekanaal niet ingelicht over afbraak – Blijvende discussie rond Van Beethovenbrug. Nieuwsblad.be (2011-06-09). Nagezien 2013-06-30.

Voetnoten[bewerken]

 1. Merkbare trillingen bij voorzienbaar gebruik, wijzen op een onvoldoende doordacht technisch ontwerp: Bij gelijkblijvende buitenafmetingen en totaalgewicht spelen dimensionering en vorm (en materiaalkeuze) van onderdelen een grote rol. De voorstudie van de Van Beethovenbrug had dit euvel aan het licht gebracht zodat corrigerende lapmiddelen uitkomst dienden te bieden — nogal vanzelfsprekend met verhoopt resultaat. Zie ook Fotospecial: Wetenschappelijk experiment op Van Beethovenbrug. Nieuwblad.be (2013-02-08). Nagezien 2013-07-03.
 2. De Financietoren te Brussel kaapte de trofee weg; op de tweede plaats vond men de voor de provincie Antwerpen genomineerde Van Beethovenbrug — zie Persbericht: Ontoegankelijkheidstrofee 2009 voor Financietoren. ontoegankelijk.be. Gearchiveerd van het origineel op 2013-02-27. Nagezien 2013-07-01.
 3. Bewoners van het Hof van Villers genieten intern doorgang tussen de vleugels aan Persoonshoek en aan Drabstraat, waar ze een sleutel hadden voor het deurtje in de poort, dewelke inmiddels na aanbellen semiautomatisch voor hen opent : van het audio-videosignaal vertrouwt men de stem- en gezichtsherkenning met omgevingsanalyse aan een personeelslid toe.
 4. Het niveau (en dus de doorvaarthoogte) van de Binnendijle is overigens perfect beheersbaar, slechts bij uitzonderlijk hoog tij wordt ze tot enige ontlasting benut.
 5. Het Groot Ongenoegen was in het laatste kwart van de 20e eeuw een Antwerps café geroemd om de talloze verkrijgbare biersoorten. De pas eind 2014 gesloten Mechelse tegenhanger, Den Stillen Genieter, bevond zich vanaf de Lamotbrug net om het hoekje in de Nauwstraat.