Twaalf-Apostelenstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in Mechelen beguinage
De Twaalf-Apostelenstraat, gezien vanuit de Schrijnstraat

De Twaalf-Apostelenstraat in Mechelen hoort tot het Groot-Begijnhof. Ze loopt vanaf de knik met de Sint-Beggastraat (zie verder) tamelijk recht naar de Schrijnstraat, parallel aan de Sint-Katelijnestraat, met na enkele meters links de Krommestraat en twintig meter daar voorbij rechts naar de (Sint-)Katelijnestraat toe de smalle kaarsrechte Cellebroedersstraat. Verderop in de Twaalf-Apostelenstraat ligt rechts de Acht-Zalighedenstraat, een steeg die na nauwelijks 20 meter een rechte hoek maakt en dan een 80-tal meter terug leidt naar de Cellebroedersstraat. Deze drie straten heetten in de volle middeleeuwen het 'Groenendael'.[1][N 1]

De benaming Twaalf- of XII-Apostelenstraat naar het gelijknamige convent erin volgde na de oprichting van het begijnhof. Ze had voordien in de 15e eeuw 'Rotselaerstrate' geheten en was in de 14e eeuw 'Ser Loens Strate' genoemd geweest.[1] De Cellebroedersstraat heette nog tot in 1578 'Groenendaelstraat' en werd dan de 'Cellebroedersgang' naar het cellebroedersklooster met ingang op het huidig nr. 13 (waar anno 2018 een advocatenkantoor huist) maar met een achtervleugel op het Begijnenkerkhof.[2] De opwaardering tot 'straat' is recent.

De eerder vernoemde Sint-Beggastraat is in OpenStreetMap bij de op Mechelen Mapt maximaal toegestane uitvergroting, niet genaamd. Dit korte rechte straatje loopt vanaf de linkerzijde van het koor van de Begijnhof- ofte Begijnenkerk (voluit Sint-Alexius en Sint-Catherinakerk), alwaar de Sint-Alexiusstraat het Begijnenkerkhof ontmoet, tot haar knik met de Twaalf-Apostelenstraat. Zie kaartje bij artikel Begijnhof.

Het begijnhofkarakter bleef in voornoemde straten ten westen van de Katelijnestraat grotendeels behouden.

Varia[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, pp 159 e.v.
  1. 1,0 1,1 Twaalf-Apostelenstraat – ID: 112133. Inventaris bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Nagezien 2018-08-06 (bevat een r teveel in 'Cellebroerdersstraat').
  2. Cellebroedersklooster – ID: 3626. Inventaris bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Nagezien 2018-08-06.

Voetnoten[bewerken]

  1. Bron voor ook de Acht-Zalighedenstraat naar verluidt Van Caster, Willem. Namen der straten van Mechelen en korte beschrijving hunner vorige of nog bestaande oude gebouwen. Mechelen (1901). Niet nagezien.