Toeristische wegwijzers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Touristic fingerpost sculptures within the inner city of Mechelen
Eén van de befaamde wegwijzerpalen (hier op de Veemarkt)

De toeristische wegwijzers in het stadscentrum van Mechelen werden in 1954 ontworpen en oorspronkelijk in lindehout vervaardigd in de vrije tijd van een leerkracht aan het SITO. Deze Vic De Vos (1909–2007)[1] uit Bonheiden beeldhouwde ze vier jaar nadien opnieuw, in duurzamere eik zoals hij het de Stad initieel had aanbevolen. De gepolychromeerde juweeltjes van houtsculptuur in verband tot elke aanwijzing, genoten veel belangstelling en bijval zowel van bezoekers als van wie alle aangeduide bezienswaardigheden in de binnenstad reeds vlot wist te vinden:

Opsinjoorke bij het torentje van zijn thuis, het museum Hof van Busleyden, stond[N 1] aan de Schoenmarkt bovenop de paal wijzend naar dat 'Busleyden', het 'Stadhuis', 'De Zalm' en 'Toren', trots van de Maneblussers. Een raadsheer van de Grote Raad domineerde die op het Sint-Romboutskerkhof, met pijlen naar de 'Refugie van Sint-Truiden' & 'Busleyden' noordwaarts, 'Beiaard', 'Dijlekaaien' en 'Begijnhof'. Op de Veemarkt bekroonde Margaretha van Oostenrijk de derde, naar haar voormalig paleis en de richtingen 'Grote Markt' en opnieuw 'Busleyden'.

Replica's[bewerken]

Nadat de typisch Mechelse wegwijzers, relicten van haar 20e-eeuwse grootheid als Meubelstad, gedurende decennia geleden hadden onder weer en wind, werden de eikenhouten sculpturen eind de jaren 1990 vervangen door geslaagde kunststoffen nabootsingen, naar verluidt gemaakt door een meubelbedrijf op Mechelen-Noord. De drie complete palen werden echter in 2001 verwijderd wegens de aan elk van de locaties voorziene aanleg van een ondergrondse parking.

De hoogbejaarde ontwerper zag begin 2007 tevreden de fris beschilderde replica's uit polyester herverschijnen. Dit materiaal was bedoeld om de tand des tijds te weerstaan doch de verf begon zeer gauw af te bladderen. Deze stadsdecoraties bleken al na een paar jaar in erbarmelijker staat dan de originele ooit geworden waren en bovendien had een vrachtwagen in 2008 de ornamenten op de Schoenmarkt van hun paal gereden. Toen begin augustus 2010 zelfs de wijdverspreide regionale media schandaal spraken, werden ook de beide andere in het stadsmagazijn opgeborgen. Volgens departementshoofd cultuur De Nijn was een budget vrijgemaakt om de wegwijzers mogelijk reeds dat najaar klaar te krijgen en dan bleef het stil.

In 2014 besloot het stadsbestuur de fabricatie van nieuwe replica's uit te besteden opdat ze in 2015 opnieuw in volle glorie hun plaats in het straatbeeld zouden innemen. Volgens schepen van cultuur Nobels en voormalig museumconservator en sindsdien beheerder van het Mechelse kunstpatrimonium Hüsken liet de op 30.000 euro begrote uitgave mede zo lang op zich wachten door een studie tot het bekomen van tegen de tand des tijds bestande kunstwerkjes en wegens moeizaam vinden van kandidaten voor hun realisatie.

Externe links[bewerken]

Zie ook Bronnen.

Bronnen[bewerken]

  1. In memoriam de heer Victor De Vos. Inmemoriam (Concentra en Corelio) (2007-05). Nagezien 2014-11-27.

Voetnoten[bewerken]

  1. Reacties in de 'Mechelen Blogt'-bronnen uit 2007 en 2014 stellen dat eind de jaren 1950 meermaals een zittend Opsinjoorke van zijn paal werd geroofd, allicht door souvenirjagers. Dan zou het gekende staande figuurtje een nieuw ontwerp geweest zijn, eventueel voor de eikenhouten versie.