Thomas More Hogeschool

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Catholic university college in Mechelen
LogoThomasMore.png
Logo Thomas More

Bezig met het laden van de kaart...

De Thomas More-vestigingen te Mechelen:
Campus Faydherbe, Zandpoortvest 16;
Campus De Vest, Zandpoortvest 60;
Campus De Ham, Raghenoplein 21;
Campus Kruidtuin, Lange Ridderstraat 44.

Thomas More is een hogeschool met afdelingen o.a. in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Ze is ontstaan uit een fusie van de Katholieke Hogeschool Kempen met Lessius, welke laatste enkele jaren voordien de Katholieke Hogeschool Antwerpen de Katholieke Hogeschool Mechelen en het Hoger Instituut De Nayer onder één noemer had gebracht. In 2013 werden de academische opleidingen van Thomas More in de KU Leuven geïntegreerd. Thomas More, net als haar recente voorgangers, maakt deel uit van de associatie van de KU Leuven, wat sinds de herfst van 2013 in alle communicatie wordt weergegeven.[1]

Voorgeschiedenis[bewerken]

Voorheen was de Mechelse hogeschool bekend onder de naam De Ham, die verbintenissen had met enkele opleidingen aangeboden in Coloma, en later als de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM). In 2010 gingen de Katholieke Hogeschool Antwerpen en het Instituut De Nayer in de Mechelse buurgemeente Sint-Katelijne-Waver met de KHM in zee onder de slogan Lessius is More. Twee jaar later fuseerde Lessius met de Katholieke Hogeschool Kempen. De nieuwe hogeschool omvat zeven campussen die allemaal in de provincie Antwerpen gelegen zijn.

Omwille van de naamsverandering tijdens de zomer van 2012 werden studenten pas na hun terugkeer in september over de wijzigingen geïnformeerd, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Op 9 oktober, bij de academische opening die door 500 personen werd bijgewoond, werd ook het nieuwe logo gelanceerd.

De naamkeuze is een eerbetoon aan de Brits katholiek staatsman Thomas More, net zoals de katholieke theoloog Leonardus Lessius (Lenaert Leys) een eerbetoon kreeg in 2010.

In het Mechelse[bewerken]

De afdeling in Mechelen heet Thomas More Mechelen.

  • De bekendste campus, aan de Zandpoortvest, heet Campus De Vest. Hier vind je de bacheloropleidingen Bedrijfsmanagement, Verpleegkunde en Leraar kleuter-, lager en secundair onderwijs. Hier zijn ook de campusshop en de bibliotheek van de hogeschool gevestigd. Het recente complex is modern, sober en praktisch met architectonische focus op beton en glas.
  • Campus De Ham, ook gelegen aan de Zandpoortvest, heeft als adres het Raghenoplein. In dit gebouw zijn de bacheloropleidingen Communicatiemanagement, Office management en Journalistiek gevestigd.
  • Campus Kruidtuin herbergt de bachelors Toerisme- en Recreatiemanagement, Hospitality management, Travel management en Cultuur- en Vrijetijdsmanagement. .
  • Op de Zandpoortvest ligt ook nog Campus Lucas Faydherbe, de thuishaven van de bacheloropleidingen Interieur en meubel, Interieurbouw en Interieur .(bron?)

In Sint-Katelijne-Waver is Thomas More De Nayer, of Campus De Nayer, gastheer voor de bacheloropleidingen Technologie en de industriële ingenieurswetenschappen.

Beleid en inspraak[bewerken]

Algemeen[bewerken]

De directie en algemene diensten zijn gevestigd in de gebouwen aan Zandpoortvest 13.

Het geheel van sociale voorzieningen van de hogeschool is georganiseerd rond studenteninformatiepunten, vandaar de benaming STIP,[N 1] met studentenantennes op elke campus en een centraal kantoor voor het Mechelse aan de Zandpoortvest 11. STIP is actief op diverse domeinen van het studentenleven: mobiliteit, wonen, studentenrestaurant, studentenclubs, sport en cultuur enz. STIP is ook bekend omwille van het jaarlijkse FeSTIPal, een festival voor studenten op de Grote Markt.

De Studentenraad van Thomas More Mechelen staat bekend onder de afkorting SRTMM. Studenten die in dit overlegorgaan zitten, worden verkozen. De studentenraad handelt autonoom en wordt niet vanuit het hogeschoolbestuur gestuurd. De studentenvertegenwoordigers houden zich bezig met bevragingen naar algemene tevredenheid van de studenten, maar evenzeer met interne en externe beslissingen die ingrijpend zijn binnen het hogeschoolmilieu. Op onderwijsinhoudelijk niveau zijn er per opleiding semestriële overlegmomenten met studenten om algemene feedback te vergaren. Campusoverleg vindt met dezelfde frequentie plaats. Dit gaat dan over campusgebonden materie (verwarming, toiletten, capaciteit van lokalen etc.).

Controverse[bewerken]

Afgezien van de enorme inzet op marketing en naamsbekendheid van de hogeschoolgemeenschap, werd de naamsverandering door zowel personeel en studenten matig onthaald. Amper 2 jaar na de fusiehogeschool Lessius, zou de verdere fusie gepaard gaan met alweer een nieuwe naamsverandering. Naast de profilering droegen tegenstellingen qua visie tussen de voormalige hogescholen KHK, Lessius Antwerpen en Lessius Mechelen niet veel bij tot een algemene consensus. Ook studentenparticipatie in de vorm van studentenraden en andere diverse overlegfora werd een speelbal tussen de bestaande structuren en nieuwe verticale beslissingen.

Varia[bewerken]

  • In februari 2016 ging radiopresentatrice Roos Van Acker in de Thomas More Hogeschool aan de slag als docente Creative Copywriting.[2] In september van datzelfde jaar werd ook voormalig Ketnet-wrapster Ilse Van Hoecke lerares.[3]
  • In september 2016 ondertekende Thomas More en de regionale zender RTV een samenwerkingsovereenkomst. De zender opende er een redactie. Alzo kreeg RTV een stevige verankering in Mechelen.[4]
  • Sinds september 2016 biedt de Thomas More Hogeschool de opleiding Automotive Management aan. De nieuwe opleiding bestond, in zijn huidige vorm, nog niet in België.[5]
  • In maart 2017 werden de laatstejaarsstudenten Digital Media Management van Thomas More Mechelen gelauwerd door softwarebedrijf Google om hun inventieve aanpak om de Search Engine Optimization en Search Engine Advertising van bedrijven te optimaliseren.[6]

Filmlinks[bewerken]

Thomas More Hogeschool
Campus De Nayer


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. In mei 2013 werden de vzw's 'STIP Lessius Mechelen' en 'STIP Lessius Antwerpen' opgeheven. (Belgisch Staatsblad 2013-05-13 STIP Lessius Mechelen, 2013-05-16 STIP Lessius Antwerpen)