Stationsstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Stationsstraat genoemd naar het station Mechelen Centraal, begint aan het Raghenoplein en loopt steeds parallel met de spoorlijnen, na een onderbreking door het Koning Albertplein bij het NMBS-gebouw, helemaal tot de Vaartdijk en Hanswijkvaart bij de Leuvense vaart.

Middenin de straat liggen van even voor de Michiel Coxiestraat een trapeziumvormige reeks bushaltes 'Mechelen Station' tot aan het Koning Albertplein en, voorbij dit plein, de helling van het Postzegellaanviaduct. Met de vernieuwing van de buurt in het kader van het Tangentproject, waarbij ook het stationsgebouw in Expo '58-stijl verdwijnt, zal het huidige patroon wellicht veranderen.

Huidige toegankelijkheid en eenrichtingskarakter

De Arsenaalstraat leidt vanuit de stad naar het midden van het noordoostelijke, langste deel van de Stationsstraat. Ook de Coxiestraat komt op dit traject uit maar voor gemotoriseerd verkeer maakt een stukje enkelrichting de laagste huisnummers dan onbereikbaar. Die voertuigen kunnen er evenmin vanaf het Raghenoplein geraken: Wie vanuit die richting de kleine ring volgt, zou na linksaf slaan ter hoogte van de Coxiestraat uiteraard geneigd zijn deze rechtop te volgen, maar alleen door onmiddelijk even enkele meters op de Hendrik Speecqvest terug te rijden kan men de Arsenaalstraat indraaien.

Fiets- en voetgangerspad naar Stationsstraat niet voor snelheidsduivels

Vanuit dit deel van de Stationsstraat verspert op het Koning Albertplein een enkelrichtingsbaantje het rondpunt. Om gemotoriseerd het overstaande eind Stationsstraat te bereiken of het Postzegellaanviaduct op te rijden, moet men dus de Hendrik Consciencestraat in en naar de linkerrijstrook om vlak voor de verkeerslichten bij het Kardinaal Mercierplein scherp linksaf via de Colomastraat in de Leopoldstraat te komen. Die brengt trouwens vooral staduitwaarts verkeer bij het rondpunt.

Aldaar vormt het eind Stationsstraat ten zuidwesten van het Koning Albertplein de eerste etappe van de N227a. Die in- en uitvalsroute werd evenwel in 2014 bij werkzaamheden op de Hanswijkvaart beperkt tot voetgangers, fietsers en bromfietsers klasse A aan hoogstens 10 kilometer per uur. Dit stukje Stationsstraat werd dus richting stad slechts bereikbaar onder het viaduct heen, hetzij vanaf het rondpunt via diezelfde Stationsstraat, hetzij vanuit de Leopoldstraat via Willem Geetsstraat en Vaartdijk. Het Postzegellaanviaduct kreeg in beide richtingen extra het meeste eerdere N227a-verkeer te slikken.

Varia

Stationsstraat gezien van bij het Raghenoplein
  • Zodra bleek dat het voorstadsnetwerk Brussel extra pendelaars verwachtte vanuit het station Mechelen, werd het toen voor een vierhonderdtal wagens gratis parkeerterrein op het nog bredere meest noordoostelijke eind Stationsstraat vervangen door een langgerekte kantorenblok met daarin de betalende 'Parking Station Mechelen' met gelijkgebleven aantal plaatsen. Ook de vakken onder en naast het viaduct aan het zuidwestelijke straatdeel, kregen parkeerbeperkingen.
  • De gerenoveerde gebouwen van de voormalige Postzegeldrukkerij langsheen de Stationsstraat reiken tot de Vaartdijk.
  • Het hoofdkantoor voor de Benelux van de Amerikaanse voedingsgigant Mondelez International, dat onder meer de merken Côte d'Or, Lu, Milka, TUC, Grany en Stimorol voert, is in de Stationsstraat gevestigd. Daar zouden 57 van de 296 banen verdwijnen volgens bekendmaking in april 2016.[1]

Bronnen

  1. Mondelez gaat herstructureren: 82 banen op de tocht in België. Trends (2016-04-11) Nagezien 2016-04-16.

Voetnoten