Skywalk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Tourist attraction in Mechelen
De trap voor de Skywalk stond klaar in de grenszone Nieuwwerk-Steenweg-Onder-den-Toren, vlakbij de zijbeuk van de kathedraal

De Skywalk in Mechelen is een geheel van glas en roestvrij staal dat de bezoeker een panoramisch zicht over de stad en haar omgeving biedt, van bovenop de beklommen Sint-Romboutstoren.

Probleemstelling[bewerken]

In het verleden kreeg de Mechelaar of toerist die de 514 treden van de Sint-Romboutstoren besteeg, vanaf het allerhoogst bereikbare niveau geen zicht over de stad, omdat het omwald wordt door een muurcomplex van enkele meters hoog. Dit is in feite de onderste geleding van de nimmer afgewerkte spits.

Op de er vlak onder gelegen bovenste omgang kon men slechts een nogal belemmerd zicht krijgen over een deel van de stad, door het hoofd door één van de gaten in het maaswerk van de hoge balustrade te wurmen.

Oplossing[bewerken]

De Skywalk stelt de bezoeker in staat nog enkele meters hoger te klimmen dan eerder mogelijk was, zodat hij of zij boven de omsluitende muur heen een panoramisch zicht krijgt over de hele stad en haar omgeving.

Installatie[bewerken]

In maart 2009 werden de onderdelen van de Skywalk, die gebouwd waren bij de firma Sleurs te Balen, van bij Steenweg opgehesen door de firma Sarens door middel van een reusachtige kraan. Bovenop de toren werden ze in elkaar gezet door monteurs van Sleurs. Het geheel moest klaar zijn voor de aanvang op 21 maart 2009 van het project 'Stadsvisioenen'.

Esthetiek[bewerken]

Vanaf de begane grond is de Skywalk amper te onderscheiden.

Een apart probleem, namelijk de toegankelijkheid, bleef behouden: men moet nog steeds bijna honderd meter hoog trappenlopen. Een lift aan de buitenkant van de toren werd afgekeurd om esthetische redenen. Ook het gebruik van verrekijkers op voet werd niet in het geheel van de Skywalk opgenomen.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Skywalk
Evacuatie Sint-Romboutstoren


Mechelen - Skywalk
Mechelen Church on the top of the tower


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]