Schepenhuis

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The earliest City Hall of Mechelen and a former Supreme Court Hall
Het Mechelse Schepenhuis

Het Schepenhuis pal in het hart van Mechelen is voor Vlaanderen het enige nog bewaarde middeleeuwse dat als schepenhuis was opgetrokken en allicht het oudste stenen stadhuis. Het vormt een knooppunt tussen vier centrale punten van het hedendaagse stadsleven: de Grote Markt, de IJzerenleen, de Sint-Romboutskathedraal en het winkelcentrum omheen de Bruul.

Geschiedenis[bewerken]

Het Schepenhuis kwam aan de oude Romeinse heirbaan op de plaats waar de eerste schepenen in de open lucht vergaderden. Het was het eerste stadhuis van Mechelen (ca. 1270 – 1380). De 13e-eeuwse aan de Schoenmarkt bij de Grote Markt palende vleugel werd reeds vermeld in 1288. De ruimere die nu aan de IJzerenleen grenst, werd er in 1374 aangebouwd.

Van 1471 tot 1616 werd het Schepenhuis verfraaid en ingericht als zetel van de Grote Raad van Mechelen. De schepenen vergaderden in die tijd in De Beyaert aan de overkant van de Steenweg.

Nadien werd het Schepenhuis door verschillende verenigingen gebruikt: Rederijkerskamer 'De Pioen', de Kolveniersgilde als schermschool, gevangenis en koorlokaal. Van 1811 tot 1846 was de tekenakademie hier gevestigd, vanaf 1852 het Oudheidkundig Museum en vanaf 1897 het stadsarchief.

Stadsmuseum[bewerken]

Het is nu een van de stadsmuseumgebouwen, waarin teruggeblikt wordt op de roemrijkste tijd van Mechelen onder de (late) Bourgondiërs en (vroege) Habsburgers, als aantrekkingspool voor reizigers en inwijkelingen uit grote delen van Europa. Kerkelijke kunst van hoge kwaliteit wisselt er af met verfijnde renaissancereliëfs in albast.

Besloten hofjes[bewerken]

Uniek zijn de besloten hofjes (of beloken hofkes), driedimensionale stille getuigen van een diepe devotie.

Het zijn ondiepe kasten met een kunstig verwerkte verzameling van onder meer één of enkele 'Mechelse poppetjes' en relieken van heiligen als Agatha, Andrea, Cecilia of "vanden XI Maechden", pijpaarde, planten, bloemen van zijde, metaaldraad, wassen zegels, medaillons en opschriften op perkament. Diverse vaklui-artiesten maakten de kastjes, schilderden er taferelen op en sculpteerden de 'poppetjes'; gans de overige interieurdecoratie werd door dames gecreëerd zoals zij zich hun hemel droomden. De term 'besloten hof' komt uit het Hooglied, één van de boeken van het Oude Testament, als metafoor van het Paradijselijke Bestaan. Het meer verouderde 'beloken' wijst letterlijk op een afsluiting met luiken, wat voor deze retabelkastjes ook correct is.

Ze behoren tot de meest zeldzame kunstwerken ter wereld. Eentje van 'ergens' uit de regio van het hertogdom Brabant bevindt zich in het MAS, het Antwerpse museum. De zeven andere nog bestaande hofjes werden in het Mechelse vervaardigd, voornamelijk in de 16e eeuw, en hoorden thuis in het toenmalig klooster van de gasthuiszusters-augustinessen tussen de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Dijle. Met de zusters verhuisden ze in de 19e eeuw naar het nieuwe gasthuis (ziekenhuis) in de Keizerstraat. Ze werden voor 99 jaar uitgeleend aan de Stad en naar het museum in het Schepenhuis overgebracht in 1998. Gedurende een aan Rik Wouters gewijde tentoonstelling aldaar, waren ze in het voormalig vissersgildenhuis De Zalm op de Zoutwerf.[1]

In oktober 2014 begon een 4 jaar durende restauratie van die zeven besloten hofjes, zonder eigenaarsbijdrage tot het nodige half miljoen euro.[1] Drie ervan kregen reeds in het najaar van 2016 tijdelijk in 'M', het 21e-eeuwse museum te Leuven, een prominente plek op de tentoonstelling ‍'Op zoek naar Utopia'‍ naar aanleiding van de 500e verjaardag van Thomas More's wereldberoemde boek Utopia.

Contact[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Rik Wouters in en over het Schepenhuis
De besloten hofjes in het Mechelse Stadsmuseum


In search of Utopia – Restauratie Mechelse besloten hofjes
Restauratie muurschilderingen Schepenhuis Mechelen


Literatuur[bewerken]

Watteeuw, Lieve (red.); Iterbeke, Hannah (red.). De besloten Hofjes van Mechelen - Laatmiddeleeuwse paradijstuinen. Hannibal, Veurne (januari 2019).[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, pp. 448 e.v.
  1. 1,0 1,1 Smets, Jan et. al.. Unieke Besloten Hofjes: werelderfgoed dat nu wordt gerestaureerd. Mechelen Blogt (≥ 2014-10-09). Nagezien 2016-10-01.
  2. Presentatie: De besloten Hofjes van Mechelen - Laatmiddeleeuwse paradijstuinen. Exhibitions International nv, Herent. Nagezien 2020-06-14.

Voetnoten[bewerken]