Petrus Cornelius van Geel

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A naturalist from Mechelen
Een tekening van
Petrus Cornelius van Geel

De tekening, hiernaast, komt uit een belangrijke publicatie, geschreven door een groep botanici die onder de supervisie stonden van 2 Belgische naturalisten: de priester-botanicus-polemist Petrus Cornelius van Geel uit Mechelen (geboren te Mechelen in 1796 en overleden te Parijs in 1838) en zijn confrater Pierre-Auguste Joseph Drapiez (1778 - 1856).

Horticultuur[bewerken]

Petrus Cornelius van Geel was, samen met Pierre-Auguste Joseph Drapiez de stichter en administrator van het Koninklijke Gezelschap van de Horticultuur (Tuinbouw) in de Nederlanden en was ook een vurig orangist.

Pierre-Auguste Joseph Drapiez[bewerken]

Zijn confrator zal, samen met de Franse botanicus Jean-Baptist Bory de Saint-Vincent en de Belgische chemicus Jean-Baptist van Mons, de Annales generales de Sciences Physiques tot stand brengen (in totaal 6 volumes en verschenen tussen 1819 en 1822).

Andere werken[bewerken]

Na het tot stand brengen van deze uitgaves zal Pierre-Auguste Joseph Drapiez in 1828, in samenwerking met Petrus Cornelius van Geel, ook het Sertum Botanicum uitgeven en in 1833 ziet ook de Encyclographie du Règne Végétal het levenslicht.

Het is echter op het einde van zijn dagen dat Petrus Cornelius van Geel wordt genegeerd en uiteindelijk totaal vergeten in Parijs.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]