PTS campus Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif School for agriculture, horticulte and a few technical domains in Mechelen
PTS campus Mechelen

De Provinciale Technische School campus Mechelen, afgekort PTS campus Mechelen of kortweg PTS Mechelen, is een middelbare schoolafdeling langs de Antwerpsesteenweg te Mechelen. Ze biedt elektrotechnische, biotechnische en tuinbouwopleidingen en hoort met de PTS campus Boom tot de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek van het officieel gesubsidieerd onderwijsnet in de provincie Antwerpen.

Niveau's en onderscheiden richtingen[bewerken]

 • Technisch secundair onderwijs (tso) met 4 richtingen: elektrotechniek, elektromechanica, biotechniek & biotechnologie of tuinbouw
 • Beroepssecundair onderwijs (bso) met 2 richtingen: elektrische installaties of groendecoratie
 • Jongeren vanaf vijftien jaar[N 1] die een beroepsopleiding wensen tot hovenier ofwel tuinbouwarbeider, kunnen het PTS Centrum Leren en Werken campus Mechelen (15 uur per week) combineren met leren op een werkplek (minimaal 13 uur per week).

Geschiedenis[bewerken]

Het aanzienlijke agrarisch gebied rond de stad, dat nog geïllustreerd zou worden door de Mechelse groentenveiling (inmiddels de Mechelse Tuinbouw Veiling, Mechelse Veilingen, vanaf 2013 BelOrta in Sint-Katelijne-Waver), had modernere behoeften gekregen.

In de Technische Scholen Mechelen op de Melaan werd in 1921 een land- en tuinbouwafdeling opgericht, die allicht in 1934 naar de nieuwbouw extra muros verhuisde. In 1959 werd ze uit het vrij gesubsidieerd onderwijs overgeheveld naar het provinciale. Ze heette dan Provinciale Tuinbouwschool en dit werd later het Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs Mechelen. Dit PITO Mechelen waar naast argrarische ook nijverheidstechnische opleidingen gegeven worden sedert de fusie met PTS Boom in 2010, werd zodus de PTS campus Mechelen.[1][N 2]

Gebouw[bewerken]

Nadat in 1926 de gronden verworven waren, tekende de Mechelse architect en modernist Jan Lauwers het pas in 1934 opgeleverde gebouw in de vooruitstrevende stijl van de nieuwe zakelijkheid. Hoewel het een identieke kopie zou zijn van een landbouwschool in de omgeving van Karlsruhe in Duitsland, prijkt het sinds 1997 op de lijst van beschermde monumenten. Aan de straatzijde werd in 1946 een siertuin aangelegd. In 1969 kwam er rechts een nieuwbouw naar ontwerp van architect J. Van Loon bij en links in 1980 voorzieningen voor praktijkonderwijs. In 2011 onderging het rechter deel van het hoofdgebouw een renovatie.[2] Na nogmaals bijna 2 jaar renoveren startte het schooljaar 2016 met nieuwe lokalen in de linkervleugel ervan.[3][4]

Contact[bewerken]

 • PTS campus Mechelen
 • PTS Centrum leren en werken campus Mechelen
  • Adres: Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen
  • Tel.: 03 / 880 82 40
  • E-mail: [email protected]
  • Zie ook Bronnen, inzake Schoolreglement PTS Centrum Leren en Werken Campus Mechelen.
 • PTS, Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek
  • Adres: Beukenlaan 44/1, 2250 Boom
  • Tel.: 03 / 880 82 00
 • Provincie Antwerpen – Departement Ontwikkeling en Educatie – Autonoom Provinciebedrijf Provinciaal Onderwijs Antwerpen (APB POA)

Filmlinks[bewerken]

PTS Mechelen — Strafste school 2016
PTS Mechelen — Van schoolbank naar werkvloer


Externe links[bewerken]

Zie ook Bronnen.

Bronnen[bewerken]

 1. Verhaert, Inga (gedeputeerde bij de Provincie Antwerpen). PTS Boom en PITO Mechelen bundelen krachten (2010). Nagezien 2016-03-25.
 2. Provinciaal Instituut Tuinbouwonderwijs (ID: 1348). Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed. Nagezien 2016-03-25.
 3. De Nijn, Leo. Oudste schoolgebouw van Vlaanderen gerenoveerd. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2016-08-26). Nagezien 2016-09-21 - 'Oudste' is onzin.
 4. Renovatie van beschermde schoolvleugel afgerond na investering van 3 miljoen - PTS steekt na 2 jaar in het nieuw. Het Laatste Nieuws, regio Mechelen (2016-08-27). Nagezien 2016-09-21.

Voetnoten[bewerken]

 1. Vanaf 16 jaar of, mits 2 leerjaren secundair onderwijs gevolgd werden, 15 jaar.
 2. Met 21e-eeuwse hoogmoed wordt de eerder aan universiteitsterreinen voorbehouden term 'campus' misbruikt voor ook andere secundaire schoolafdelingen en voor een bedrijvenconglomeraat. Een open ruimte zoals een veld heette wél ook zo... in zjuuzɘkɘs tijd.