Overleg:Bekende Mechelaars - Vroeger en nu

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

@ Henning : Een aantal Mechelaars staan al tamelijk uitvoerig beschreven op Wikipedia. Veel is er niet aan toe te voegen. Florisla vond, op MM1, dat een artikel van Wikipedia klakkeloos mocht / kon overgekopieerd worden. Behouden we deze instelling op MM2 ? Voorbeeld : ik kwam de naam tegen van de Mechelaar Philippe Collet. Voor mij onbekend en ik kwam hem per toeval tegen toen ik opzoekingswerk deed naar de gebroeders Verhaeghen. Ik heb dus effe de link in dit artikel gezet, maar misschien toch een nieuw artikel aanmaken met gekopieerde tekst ? Wa paosde gao ? Please advice ! --Gimycko 26 mei 2010 17:56 (UTC)

Artikels overnemen van Wikipedia mag, zolang de bron vermeld wordt en aan de voorwaarden voldaan wordt (verder kopieren is toegestaan etc). Maar ik zou persoonlijk geen artikels kopiëren als we er voor de rest geen info aan kunnen toevoegen, of zelfs maar de inhoud kunnen up to date houden. Florisla 26 mei 2010 17:51 (UTC)
@ Florisla : Denk eraan dat we dan een soort "Mechelse" mix krijgen van MM2 en Wikipedia en we dan, at the end, niet echt een Mechelse Encyclopedie overhouden. --Gimycko 26 mei 2010 17:56 (UTC)
Ik vind het overnemen van artikels op Wikipedia wel OK. Maar als een artikel in eigen bewoordingen geschreven is, is dat inderdaad altijd mooi meegenomen. Het geeft een zekere meerwaarde aan een artikel op MM als het geen kopie is | Cartoonist | Contact | 27 mei 2010 18:55 (UTC)
Een mogelijkheid is om, als er al een uitgebreid artikel bestaat op Wikipedia, dit als een samenvatting op MM2 te zetten. Hierdoor krijgt de Mechelaar dan kennis van niet direct bekende Mechelaars. En wilt hij meer te weten komen, dan klikt hij gewoon op de bijgevoegde Wikipedialink. --Gimycko 27 mei 2010 21:14 (UTC)
Wikipedia is ook niet almachtig. Als we hier een uitgebreider artikel willen schrijven, doen we daar natuurlijk ons goesting mee. Als het (door het linken naar WP) daarentegen werk bespaart, heb ik daar ook helemaal niets op tegen ;-) Cartoonist | Contact | 28 mei 2010 16:30 (UTC)

En nu is het enkel nog wachten op een kakelvers en nieuw artikel van ons aller Henning (en anderen, natuurlijk) ;-) --Gimycko 28 mei 2010 18:19 (UTC)

Rangschikking[bewerken]

Dat alfabetisch rangschikken wordt - in MS Excel - bemoeilijkt omdat de vermelding "wp:" in de edit-versie voorkomt. ;-) Just2letUknow --Gimycko 19 nov 2014 19:16 (UTC)

Ik stoorde me aan het willekeurig door mekaar halen van een lijstje (dat eerder een andere maar ook al willekeurige volgorde had). De namen staan in de eerste plaats per soort bij mekaar, dus is het artikel een reeks van erg korte lijstjes. Om die apart alfabetisch te zetten, biedt Excel niet meteen een grote tijdswinst want ik heb ooit den ABC geleerd. Eens uitgevoerd, hoeft men een nieuwe naam die aan een lijstje toegevoegd zou worden, slechts meteen op de juiste plaats in te lassen en dat gaat veel sneller dan die bovenaan dat lijstje zetten en dan Excel ter hulp roepen. Een alfabetische volgorde is wenselijk omdat men anders, zoals ik, zonder resultaat tracht uit te vissen waarom, volgens welke logica, namen in de aangetroffen volgorde staan: domweg voornaam alfabetisch? chronologisch?... en dan is een uiteindelijk klaarblijkelijk louter 'toevallige' willekeur ergerlijk (zeker als die na een tijd nog eens 'zomaar' door mekaar gehaspeld wordt en ik dan een verbetering vermoed en dus die hersengymnastiek opnieuw vruchteloos uitvoer).
SomeHuman 2014-11-20 08:25 (UTC=CEST-2)

bekende mechelaar[bewerken]

Daarom --Gimycko 23 nov 2014 12:35 (UTC)

In elk Mechels café kwamen bekende Mechelaars. Ons artikel gaat over dezulken die vooral ook buiten Mechelen zeer bekend zijn. Een lokaal bericht "in de gazet van vandaag" onder regionale berichtgeving, is meestal slechts een lokaal groepje dienstig. Als er geen veel wijdere uitstraling van een figuur uit blijkt, is die figuur niet voor een encyclopedisch artikel van tel. Kroegbazen en -bazinnen zijn slechts lokaal gekend, en die uit je link hierboven zelfs niet aan mij. Dan zijn bijvoorbeeld Gerard van Den Stillen en wijlen Bodo nog ander pap,maar ook zij zijn niet meteen in gans Vlaanderen of daarbuiten gekend, dus krijgen ook zij geen vermelding hier.
SomeHuman 2014-11-23 13:18-13:28 (UTC=CEST-2)
Veel volk van buiten Mechelen zal MM niet lezen. Dan mogen we bijv. Bob Engels en Maurice den Orgeldraaier ook lozen. --Gimycko 23 nov 2014 18:32 (UTC)
Dáármee heb je groot gelijk en toen je de gelegenheidsdanser erbij plaatste, dacht hem eruit te zwieren, maar anderzijds vind ik het toch boeiender om een lijntje over een althans tegenwoordig origineel of zeldzaam type te zien staan, dan (een waslijst van) mensen met een uitermate alledaags beroep. Bovendien geldt iedere artiest meteen als een soort beroemdheid, maar hoeveel pakweg Dendermondenaren zouden al van Frans Croes gehoord hebben? Dat elitaire kunstzinnig gedoe mag ook eens wat weerwerk krijgen van orgeldraaiers of zo. ;-) Een figuur die ik in onze lijst nog echt mis (en die in Bodo's tijd geregeld in 't Klapgat te vinden was), is wp-en:Walter Bruyninckx ofte wp-de:Walter Bruyninckx - geen sant in eigen land en zelfs geen artikel op wp-nl. Ik leerde die in 1976 al kennen.
SomeHuman 2014-11-23 19:14 (UTC=CEST-2)
Iemand die 30 jaar een heel bekend café openhoudt in Mechelen is (and I quote GVA) een "monument in Mechelen" en aldus (nu) een bekende Mechelaar. Een bekende Mechelaar dus, voor oude Mechelaars van toen en voor jonge Mechelaars van nu. Ook schelpenverzamelaars en uitvinders van 12 uit Mechelen zijn bekende Mechelaars want ze werden vernoemd door Sven Gazet en waren - in zijn ogen - meer dan een artikel waard. --Gimycko 23 nov 2014 19:46 (UTC)
Vind dan nog eens iemand die dat monument een artikel gegund heeft. Svens regionale schrijfsels en de ongevallenberichten uit de GvA of het Nieuwsblad horen zeer zelden thuis in een encyclopedie. Op Mechelen Blogt kan je er wel een artikel aan wijden. Maar ook wat daar verschijnt verdient niet steeds een lijntje op MM.
SomeHuman 2014-11-23 21:49 (UTC=CEST-2)
Ah, bon. Dan zullen we Karno en Jomme, den brugdraaier ook maar deleten. --Gimycko 23 nov 2014 22:00 (UTC)
Een artikel getiteld '‍Volksfiguren' heeft andere inhoud dan 'Bekende Mechelaars'. Frank Deboosere hoort niet thuis in het eerstgenoemde. En die cafébazin gaat over 100 jaar niet bij 'Volksfiguren' staan, want al minstens 70 jaar volkomen vergeten zijn; van 'Gimycko' ben ik daar nog niet zo zeker van. ;-)
SomeHuman 2014-11-23 22:13 (UTC=CEST-2)