Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Onze-Lieve-Vrouwekerk)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The Church of Our Lady across the (River) Dijle
De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle,
een typisch voorbeeld van Brabantse gotiek
   

Bezig met het laden van de kaart...

O.-L.-Vrouw-over-de-Dijlekerk.
Het hoofdportaal biedt onder de westertoren
de gebruikelijke toegang tot het schip.

De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is een dekenale kerk en na de Sint-Romboutskathedraal de grootste monumentale kerk in Mechelen. Te Mechelen noemt men haar meestal eenvoudig Onze-Lieve-Vrouwekerk[N 1] en in het dialect spreekt men van dɘ Livraovɘkerk of over Ons-Livraovɘ.

Ze is een typevoorbeeld van Brabantse gotiek. De eerste vermeldingen over deze kerk dateren uit 1236. De benedenverdieping van de huidige toren en de gevels van de zijbeuken dateren van de 14e eeuw. In de 15e eeuw werden de eerste en tweede verdieping van de toren opgetrokken, vervolgens de middenbeuk, de zijbeuken en de aanzet van de dwarsbeuk. Uit de 16e eeuw dateren het hoogkoor, de dwarsbeuk en het aan Rombout Keldermans II toegeschreven noordportaal.

In een laatste bouwfase werkte Jacques Francquart (1582-1651), de bouwmeester die in 1630 ook de laatste fase van de Begijnhofkerk te Mechelen voor zijn rekening nam, het hoogkoor af met twee zijkapellen en een kapel in de lengteas van de kerk.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk werd tot tweemaal toe geplunderd (In 1572 door de soldaten van Alva en in 1580 door Engelse soldaten).

In de beide wereldoorlogen werd het kerkgebouw zwaar beschadigd. Er werd in 2 fasen gerestaureerd: 1949-1952 en 1962-1968. In 2003 is begonnen met een grondige buitenrestauratie van het hele gebouw.

De kerk is uitgerust met diverse waardevolle kunstwerken, waaronder het drieluik de Wonderbare Visvangst (Rubens 1618-1619), beeldhouwwerk van Lucas Fayd'herbe, het orgel met barokke orgelkast (Jan Bremser 1665) en een beiaard met 49 klokken van Petit & Fritsen.

De kerk is ook zelf in de kunst terug te vinden: In het museum in het Hof van Busleyden bevindt er zich een zogenaamd kerkportret van, uit ±1530. Het is een aan weerszijden met hetzelfde zicht op de kerk beschilderd paneeltje (37 x 46,5 cm) op een standaard met offerblok. De tekst stelt: "DOET HIER U CHARITAET TOT DE KERCK VERHEVEN OM TE DOEN DIE REPARACIE EN ONDERHOUT GODT SALT U LOONEN IN T’EEUWIGH LEVEN EN GEVEN U WEDER THIEN DUYSENT FOUT".[1]

Vlakbij vinden we de Onze-Lieve-Vrouwestraat (een winkelstraat) en het Onze-Lieve-Vrouwkerkhof, heden een pleintje.

Meer info is te vinden in een brochure en praktische gids,(bron?) verkrijgbaar in de kerk. Een boekje over de kerk werd in 1971 uitgegeven.

Openingsuren en concerten[bewerken]

Zondagsvieringen, huwelijken, uitvaarten, enz. vinden plaats in de kerk,

Er is een eucharistieviering met koor- en orgelmuziek elke zondag om 10 uur, met medewerking van het Onze-Lieve-Vrouwkoor en op de eerste zondag van elke maand (buiten de schoolvakanties en feestdagen) een aperitiefconcert om 12.00 uur.

De kerk is open een halfuur voor de diensten en is toegankelijk elke dag van 13.30 tot 17.30 uur (april t.e.m. oktober) of van 13.30 tot 16.30 uur (november t.e.m. maart). 's maandags is de kerk gesloten.

  • Uren van de diensten :
    • Zon- en feestdagen: 10.00 u. (met kinderoppas)
    • Eerste vrijdag van elke maand: 18.00 u. in het Milsenhof

Varia[bewerken]

  • Onder het motto Barok aan de Dijle voerden het Mechelse Kamerorkest (onder leiding van Tom van den Eynde) en CantusAmici (onder leiding van Urbain van Asch) op 14 november 2010 in de pas gerestaureerde kerk de 7e symfonie van Beethoven en verscheidene hoogtepunten uit de Barokke koormuziek uit.
  • De kerkraad van de Onze-Lieve-Vrouwekerk kocht een in februari 2017 opgedoken 18e-eeuwse altaarstuk terug aan, een engelenbeeld dat 50 jaar lang was verloren gewaand.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

O.L.Vrouwekerk deel 1

O.L.Vrouwekerk deel 2

O.L.Vrouwekerk (KFKM 2010)
Historische kerken in Mechelen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Helmus, L. M.. Hoofdstuk 3. Aannemingscontracten voor altaarstukken (Pdf). Schilderen in opdracht: Noord-Nederlandse contracten voor altaarstukken 1485-1570 (dissertatie) p. 126. UvA-DARE, bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (2010). Nagezien 2013-02-18. (inclusief foto)

Voetnoten[bewerken]

  1. Te Mechelen wordt de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkkerk, inmiddels een basiliek, gebruikelijk de Hanswijkkerk genoemd, zodat het nooit nodig gevonden wordt om ter onderscheid daarmee, in de gewone omgang 'over-de-Dijle' toe te voegen.