N1

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Numbered road under regional authority through Mechelen, where it takes several names

Bezig met het laden van de kaart...

Traject van de N1 (paars) te Mechelen

De N1 is de officiële benaming van de weg tussen Nederland, Antwerpen, Mechelen en Brussel. De weg komt van Zemst langs het viaduct over de E19 in Mechelen, ter hoogte van de Carrefour Zemst en loopt vanaf daar parallel met de spoorlijn Mechelen - Brussel. Tot en met het kruispunt met de Jubellaan en Europalaan draagt de weg de naam Brusselsesteenweg. Het verlengstuk ervan heet de Postzegellaan, die het kanaal Leuven-Dijle oversteekt met een viaduct en die reikt tot de rotonde vlak voor het station. De N1 vervolgt daarna via de Hendrik Consciencestraat en volgt de R12 in westelijke richting (langs de Brusselpoort) tot hij aan de Guido Gezellelaan rechtdoor de ringweg verlaat en de Oscar Van Kesbeeckstraat wordt. Net voorbij de flauwe bocht naar links aan de Racing vervalt de straatnaam en wordt deze de Antwerpsesteenweg, die de R6 kruist en de Mechelse deelgemeente Walem bereikt. Daar heet de N1 de Koning Albertstraat en de Emiel Engelsstraat tot de brug over de Nete, waar de grens loopt met Rumst.

De N1a is de Leopoldstraat, omdat de N1 hier een gerechte verbinding maakt (voor wie van het noorden en het westen komt) tussen de R12 en het station. De weg is enkelrichting.
De N1b is de Colomastraat, die de R12 voor de oostelijke kant verbindt met de Leopoldstraat (N1a), die uitgeeft op het station. Men kan immers de Hendrik Consciensestraat niet vanuit het noorden inslaan, vanwege de geldende enkelrichting.

Het stuk Brusselsesteenweg tussen het kruispunt met de Europalaan en het kanaal Leuven-Dijle en de Brusselpoortstraat hebben de nationale benummering niet, maar kunnen als alternatiefroute beschouwd worden.

Tijdens de Franse bezetting een onderdeel van de keizerlijke route Parijs-Amsterdam (vanaf 1811), werd de latere nationale route nummer 1 (N1), zoals de andere N-wegen, door een staatshervorming een regionale bevoegdheid. De letterindicatie N bleef echter overal behouden terwijl R-nummeringen steeds op ringwegen slaan.

Zie ook[bewerken]

  • E19 en N109, eveneens noord-zuidbanen aan dezelfde zijde van de stad

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]