Mechelse koekoek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The Mechlin Coucou (or from French 'Coucou de Malines'), the renown breed of chicken from the area near Mechelen
De Mechelse koekoek

De Mechelse koekoek is een flink hoenderras dat in de 19e eeuw in het Mechelse ontstaan is uit het kruisen van een lokaal ras met een Amerikaans van Aziatische komaf en enkele verschillende soortgenoten uit dit laatste werelddeel. Het levert zeer veel vlees met een uitmuntende smaak.

Herkomst[bewerken]

In de streek tussen Mechelen en Dendermonde werd in de eerste helft van de negentiende eeuw een landhoen gefokt met koekoektekening en witte onbevederde loopbenen, de 'Vlaanderse koekoek'.

Vanaf 1850 werden er in België Brahma’s ingevoerd. Deze werden op grote schaal met de lokale landhoenders gekruist. Later werden er nog andere Aziatische rassen ingekruist, met name Cochins en Langshans ‍(en). Aldus werd een reuzenhoen gecreëerd: de kwalitatief beste vleeskip aller tijden, het Mechels Hoen. Dankzij zijn gunstige eigenschappen, veroverde de Mechelse koekoek, ook nog wel 'Brussels kieken' genoemd, tegen het einde van de negentiende eeuw de Belgische markt van de vleeshoenders. Daarna volgde de verovering van het buitenland. De Mechelse werd onder meer uitgevoerd naar Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Amerika. De originele Mechelse met de enkele kam werd daarnaast ook gekruist met de zware Brugse Vechter. Door die inbreng van vechtersbloed creëerde men een zwaarder onderras. De specifieke kopversierselen van dit ras deden de mensen destijds blijkbaar denken aan de kop van een kalkoen, vandaar de naam Mechelse kalkoenkop.

Eigenschappen[bewerken]

De Mechelse koekoek is een zwaar vleesras dat zijn legendarische reputatie als producent van ongeëvenaard delicieus vlees alle eer blijft aandoen. Het duurt evenwel vele maanden alvorens de zware slachtgewichten bereikt worden. Daarnaast is er het aangename en zachte karakter van de Mechelse. Hij vliegt niet en is reeds tevreden met een kleine uitloop zolang er maar een droog hok een evenwichtige voeding aanwezig is. Hoewel de Mechelse geen legras is, zal men voor de familiale consumptie toch ruim voldoende eieren rapen. De hen legt immers een 150-tal lichtbruine eieren per jaar.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

In eerste instantie is de Mechelse een groot, zwaar vleeshoen met een lange, brede horizontale rug en een diepe, goed bespierde borst. Zijn indrukwekkende gestalte, enorm volume en fiere houding bezorgen de Mechelse een impressionante aanblik. Een volwassen haan weegt meer dan 5 kg en een volwassen hen 4 tot 4,5 kg. Het lichaam is diep en rechthoekig. Hoe dieper en breder de borst, des te beter de kwaliteit van het dier in kwestie. De kop is vrij breed en zwaar en is getooid met een kleine enkelvoudige kam, rode oren en oranje ogen. De huids-, snavel- en beenkleur is wit, een teken van fijn vlees. De staart wordt vrijwel horizontaal gedragen. De bevedering is vrij donsachtig. In oude geschriften zegt men dat dit de verklaring is voor het smakelijke vlees van de Mechelse. Dit dons zou een dermate goede isolatie voor het dier vormen zodat het vet zich verspreidt in het vlees en aldus een smakelijk sap vormt, terwijl het bij dieren die niet over dergelijke isolatie beschikken tot een onsmakelijke laag tussen vel en vlees ophoopt. Typisch voor de Mechelse is de bevedering op de poten en de tenen. De buitentenen zijn vol bevederd, op de middentenen volstaan een paar stoppels.

Vergeleken met de oorspronkelijke enkelkammige Mechelse is de Kalkoenkop zwaarder, grover, iets hoger op de poten en heeft hij van zijn vechtende voorouders een ietwat aanvallende houding geërfd. De schedel is zeer breed en toont sterk ontwikkelde wenkbrauwen. De kam is zo klein mogelijk en de kinlellen zijn rudimentair tot afwezig. De keelwam dient zo groot mogelijk te zijn.

Kleurslagen[bewerken]

De meest typische en verspreidde kleurslag is ongetwijfeld 'koekoek', vandaar ook vaak de benaming Mechelse koekoek. Er bestaan echter nog een aantal andere erkende kleurslagen die vroeger in vrij grote aantallen voorkwamen, nl. wit, zwart, blauw, zwart goudhalzig, zwart zilverhalzig, wit zwartcolumbia en koekoek goudhalzig. De Mechelse kalkoenkop is ook erkend in de zeer zeldzame kleurslag koekoek zilverhalzig.

Status[bewerken]

Tamelijk verspreid. De enkelkammige Mechelse is vrij sterk verspreid bij Vlaamse en Waalse fokkers en komt in kleine aantallen voor in het buitenland, zoals Duitsland. We spreken dan alleen van de kleurslag koekoek. Witte Mechelse zijn zeldzaam, zwarte en koekoek goudhalzige nog zeldzamer. De andere kleurslagen komen slechts sporadisch voor. De Mechelse kalkoenkop is zeldzaam in eigen land en is onbekend in het buitenland.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

De Mechelse koekoek
Mechelner
...à l'orange et à l'échalote


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]