Mechelse kant

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Mechlin lace and a lacing club in Mechelen
Mechelse kantkloster, Begijnhof

Mechelse kant is een kantsoort, die geklost werd zonder spelden. Deze kantsoort staat bekend als de allermoeilijkste en allerduurste vanwege de zeer hoge kwaliteit. Niet iedereen was in staat een stuk Mechelse kant te vervaardigen. Er kroop ontzettend veel tijd in en soms moest men dagenlang klossen met tientallen klosjes voor slechts een paar centimeter.

Motieven[bewerken]

De tule is zeer fijn en heeft de vorm van een honingraat. De zeer fijne motieven worden geklost in linnenslag, omgeven door een sierdraad en stellen meestal natuurelementen voor. De motieven waren ook erg onderhevig aan de mode. De verfijning van de kant wordt benadrukt door de kunstslagen en siertralies. Vele dames betaalden zich dan ook blauw aan een stuk Mechelse kant waaraan iemand soms maanden had geklost.

Koninklijke kant[bewerken]

Vlaanderen was, in Europa, zeer gekend vanwege deze kantsoorten van hoge kwaliteit. Deze kant werd dan ook vaak geschonken aan vorstinnen als relatiegeschenken. Keizerin Maria-Theresia en Koningin Maria-Hendrika verkregen alzo een paar unieke stukken vanwege het Vlaamse volk. De Mechelse kant wordt ook wel koninklijke kant genoemd omdat hij aan het Engelse en Franse hof zoveel succes kende. Deze kant wordt vandaag nog zelden geklost, vanwege de vraag en de kostprijs, hoewel er hier en daar toch cursussen voor opgericht worden. Doch wordt Mechelse kant nog steeds gretig verzameld door verzamelaars van over de hele wereld.

Heden[bewerken]

Vandaag is er in Mechelen nog steeds een kantclub actief. De kantclub Etterjefke is een groep enthousiaste kantwerksters die elke eerste en derde vrijdag van de maand, tussen 13.30 en 16.30 uur bijeenkomen in de vroegere lokalen van het OCMW in de Bruul (sinds zij zijn verhuisd uit de Beiaardschool aan de Merodestraat). De techniek van de Mechelse kant wordt daar nog aangeleerd en door leden van de club gedemonstreerd. Een bezoek aan de vernieuwde kantkamer is mogelijk en gratis. Tijdens de zomermaanden, juli en augustus, demonstreren zij elke vrijdagnamiddag bij UiT in Mechelen, ook tussen 13.30 en 16.30 uur.

De clubnaam verwijst naar een klein kantje dat, volgens een boek uit 1902 van Pierre Verhaegen, in Mechelen werd geklost.

Contactinfo "Etterjefke"

Literatuur[bewerken]

Vanuit hun interesse voor geschiedenis en heemkunde en hun kennis van borduurwerk en kant, hebben H. Vermeir en J. Tonnoeyr samen jarenlang alles verzameld over kant en in het bijzonder Mechelse kant. Alhoewel de techniek heel speciaal is, was het dat niet alleen wat hen boeide. Het ontstaan, de ontwikkeling, de geschiedenis en alles wat er mee samengaat, werd samengebracht in chronologische volgorde. De internationale uitstraling en het dagelijkse leven van de Mechelse kant wordt in een vlot leesbare, maar toch wetenschappelijk verantwoorde tekst, met 66 illustraties en 17 kleurenpagina’s, naar voren gebracht. Met hun kroniek willen Vermeir en Tonnoeyr alle Mechelaars en kantliefhebbers duidelijk maken dat de kant bijna vier eeuwen lang het leven van velen in en buiten Mechelen bepaald heeft. Kant verdient zijn plaats tussen alle andere ambachten en kunsten die Mechelen groot maakten.

  • Kroniek van de kant in Mechelen en de Mechelse kant
  • Mechelse Kant in de Mode

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Mechelse Kant
Mechelse Kant


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]