Mechelen in de Tweede Wereldoorlog

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Book about Mechelen history during WW II
Titelpagina

De eindverhandeling Mechelen in de Tweede Wereldoorlog van Sabine Deboosere werd uitgegeven door Lannoo in 1990, met een woord vooraf door Prof. Dr. Mark Van den Wijngaert.

Thema[bewerken]

Over de Tweede Wereldoorlog in Mechelen is tot op vandaag verbazend weinig gepubliceerd. Ligt deze periode nog te gevoelig voor wie het heeft meegemaakt? Het is nochtans een stukje Mechelse geschiedenis dat bewaard dient te worden voor het nageslacht. Hoe anders zouden de Mechelaars later nog weten wie er vlak voor, tijdens en meteen na de oorlog de politieke touwtjes in handen had in de Maneblussersstad? Kent U nog de preciese datum van de bezetting van Mechelen? En hoe was het leven onder de Duitse heerschappij? Collaboreerde men veel of was het verzet juist hevig? Welke rol speelde de Dossinkazerne in het Jodenvraagstuk ? Wanneer werd Mechelen ontzet en hoe zwaar waren de repressie en epuratie na de oorlog? Allemaal vragen die in dit boek zo volledig mogelijk worden beantwoord. Wie de Oorlog heeft meegemaakt zal ongetwijfeld veel herkennen. Voor lezers die na de oorlog werden geboren wordt een tip van de Mechelse oorlogssluier opgelicht.

(Korte samenvatting op de achterflap van het boek)

Auteur[bewerken]

Sabine Deboosere werd in 1966 geboren in Mechelen. In 1989 studeerde ze af aan de KUL te Leuven en behaalde met haar eindverhandeling over de Tweede Wereldoorlog in Mechelen een grote onderscheiding. Ook op het gebied van Voordracht en Muziek is zij in Mechelen geen onbekende en behaalde ze verschillende prijzen.

Externe links[bewerken]

  • ...

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]