Mayken Verhulst

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het Vliegend Peert in de Katelijnestraat

Translation: Female artist from Mechelen

Beschrijving

Mayken Verhulst wordt geboren in 1518 in de Katelijnestraat in Mechelen, meer bepaald in het huis ’t Vliegend Peert in een familie van kunstschilders. Hierdoor krijgt Mayken Verhulst de smaak van de Kunst te pakken. Alhoewel ze menig schilderijen op haar naam mag schrijven, waaronder een pak miniaturen en waterverfschilderijen, worden deze niet door haar gesigneerd. Maar ze wordt wel vermeld door de kunstbiografen van haar tijd (oa door Lodovico Guicciardini – 1567) als één van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit de Nederlanden van die tijd.

Pieter Coecke

Mayken Verhulst trouwt, in 1538, met Pieter Coecke van Aelst, een kunstschilder die vooral de richting van het Renaissanceschilderen beoefend. Het koppel krijgt 3 kinderen, Pauwel, Katelijne and Maria (Mayken).

Pieter Coecke zal het brengen als deken van de Sint-Lucasschildersgilde en hofschilder van Keizer Karel V en Maria van Hongarije. Ook verdiept hij zich in het ontwerpen voor de tapijtweefkunst. Hij zal uiteindelijk sterven in Brussel, in 1550, enkele jaren na de opening van een schildersatelier in deze stad.

Breughel

In dit schilderatelier werkt ook Pieter Brueghel, die uiteindelijk zal huwen met de dochter van Mayken Verhulst. Mayken Verhulst zal uiteindelijk mentor worden van Pieter Breughel. Na de dood van Pieter Breughel (1569) en haar dochter Mayken (1578) zal Mayken Verhulst zich toeleggen op de schildersopleiding van haar kleinzonen Pieter (aka de helse Breughel) en Jan (aka de fluwelen Breughel). Uiteindelijk sterft Mayken Verhulst op 81-jarige leeftijd in 1599.

Uitgaves

De jaren, voor het huwelijk van Pieter Coecke van Aelst met Mayken Verhulst, ondernam Pieter Coecke een reis naar Italië en Turkije en de tekeningen, die hij er maakte, dienden later als basis voor uitgaves van de serie "Ces Moeurs et fachons de faire des Turcz", uitgegeven door Mayken Verhulst.

Externe links

Galerij