Lambert De Vos

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 16th century artist from Mechelen

Lambert De Vos ‍(en) was een 16e-eeuwse inwoner van Mechelen en een tekenaar / kunstschilder.

Biografische notities[bewerken]

De exacte geboortedatum van Lambert De Vos is (nog) niet geweten. Hij werd opgenomen in de Mechelse Sint-Lucasgilde in het jaar 1563.

In 1574 bevond De Vos zich in Constantinopel, waar hij werkte aan een boek met tekeningen. Deze tekeningen stelden koningen, keizers en sultans voor in hun typisch oosterse gewaden en kostuums. Dit boek, met handgetekende voorstellingen, werd later geregeld geraadpleegd als referentie bij de studie van design- en kledingsgewoontes, gedurende de 15e eeuw, uit dat deel van de wereld. Die tekeningen werden later door anderen gekopieerd.[1]

Lambert De Vos werkte in opdracht van de Habsburgse ambassadeur Karel Rijm.[2]

Das Kostümbuch von Lambert De Vos[bewerken]

Het Kostuumboek van Lambert De Vos bezat een hoge artistieke kwaliteit. Het boek bevatte een 103-tal grote tekeningen, die personen afbeeldden tijdens een processie, gezeten op hun paarden. Deze processie, gestyleerd door Süleyman de Grote, had tot doel de grootsheid van het Ottomaanse Rijk te presenteren aan de bevolking.

De voorgestelde processie bevatte alle lagen van de Ottomaanse maatschappij: van religieuze en seculiere dignitarissen, over mannen en vrouwen uit de middenklasse tot leden van de lagere klasse en provincialen. Alzo kreeg de lezer, door het levendige kleurenpallet van Lambert De Vos, een inkijk in de kledingsmode van het Ottomaanse Rijk, maar ook een zicht op de hierarchie binnen deze gemeenschap, die constant werd beïnvloed door de Westerse Wereld.[3]

Lambert De Vos’ Kostuumboek bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek van Bremen in Duitsland. Ook Athene en Parijs hebben een uitstekende kopie.

Varia[bewerken]

  • Lambert De Vos mag niet verward worden met de 17e-eeuwse Brugse dichter Lambert (de) Vos (Lambertus Vossius).[4]

Bronnen[bewerken]

  • (en) Bryan, Michael; Graves, Robert Edmund (ed.); Armstrong, Walter [Sir] (joint ed.). De Vos, Lambertus (Pdf ‍/ ePub). Dictionary of Painters and Engravers, Biographical and Critical (new ed., revised and enlarged) Vol. I A ‍–K p. 405. George Bell and Sons, London (1886); online: Internet Archive (2009). Nagezien 2021-02-09. "a native of Mechlin, who entered the Guild of St. Luke in that city in 1563, went to Constantinople, and there executed in 1674 a volume of drawings of ' Oriental Costumes,' which is preserved in the Library at Bremen"
  1. Universiteit Gent – Turkse studies: Visions of the Ottoman World in early modern Flanders
  2. Karel Rijm
  3. Adeva
  4. Van den Branden, F. Jos.; Frederiks, J. G.. Lambert de Vos. Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde p. 851-852. L.J. Veen, Amsterdam (1888-1891); online: Dbnl (2007).

Voetnoten[bewerken]