Léo Louveaux

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 19th-20th century pharmacist and politician from Mechelen
IJzerenleen met apotheek Léo Louveaux

Léo Jan Jozef Louveaux, geboren te Mechelen op 5 april 1868 en er overleden op 24 mei 1949, was een apotheker, historicus en politicus.[1]

Biografie[bewerken]

Léo Louveaux was leerling aan het Mechelse Atheneum en behaalde zijn apothekersdiploma aan de Leuvense universiteit. In het huis Van Velsen op de IJzerenleen te Mechelen richtte hij zijn apotheek in. Hij werd in 1906 schepen, waarbij hij zijn stadsgenoot en arts Hector Le Blus opvolgde.

In 1912 werd in Mechelen een beroepsvereniging opgericht voor apothekers. Léo Louveaux werd er de schatbewaarder en secretaris van. Tijdens een Farmaceutische Dag van het B.A.M. (Beroepsvereniging van Apothekers in Mechelen) op 17 september 1936 klaagde Léo Louveaux de Mechelse mistoestanden aan. De belangen van de doelgroep (daarvoor waren apothekers, jarenlang, individualistisch die er dan ook nog eens alleen voor stonden) werden door Léo Louveaux met hand en tand verdedigd. Dit uitte zich vooral in zijn boek La Pharmacie à Malines, wat nog steeds wordt beschouwd als een baanbrekend werk.

De farmacie in Mechelen was in 1900 al een keer bestudeerd door G. Van Doorslaer met een artikel in de Handelingen van Mechelen. Léo Louveaux deed dat ook in 1938 met een tweetal artikelen. En in 1962 herhaalde apotheker René Van den Heuvel dit als secretaris van de Beroepsvereniging van Apothekers van Mechelen naar aanleiding van het Gouden Jubileum.[2]

Léo Louveaux schreef ook veel in periodieken die verband hielden met zijn beroep. Zijn La Pharmacie à Malines bestond uit een drietal onderdelen: La pharmacie à Malines du XVI au XVIII' siècle, La Pharmacie à Malines du 1794 à 1814 en La pharmacie à Malines du 1815 à 1900.

Familiebanden

Léo Louveaux had enkele kinderen waaronder Charles Louis Louveaux (1905). Charles Louis Louveaux bleef in het bezit van de originele attesten van zijn vader.

In 1908 werd ene K. Louveaux verkozen tot schepen in Mechelen. Deze K. Louveaux werd ook teruggevonden op een verkiezingspropaganda van de Mechelse Katholieke Nationale Partij voor de parlementaire verkiezingen van 20 november 1921.[3]

Ene Charles Louveaux was dokter en wethouder en leefde in de Hanswijkstraat 7. In diezelfde straat, op het huisnummer 75, woonde ook een Paul Louveaux die een mijningenieur was. Beide personen waren lid van de Cercle Archeoligue, Litteraire et Artistique de Malines.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]