Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Koninklijke Beiaardschool)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif International carillon school in Mechelen
‍'t Schipke, waar de beiaardschool haar bekendheid verwierf

Bezig met het laden van de kaart...

‍'t Schipke: locatie van de beiaardschool 1947-2011
Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn: locatie sinds 2011

De internationaal vermaarde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn bevindt zich in de binnenstad van Mechelen, sinds eind 2011 in het voormalige OCMW-kantoor in de Bruul. Zij was decennia lang gevestigd naast het Hof van Busleyden in ‍'t Schipke uit 1772. Bij de verhuis wegens restauratie had men verwacht rond 2014 te kunnen terugkeren naar die sinds 1947 vertrouwde locatie op de hoek van de Frederik de Merodestraat en de Sint-Jansstraat.[1] In oktober 2014 werd evenwel beslist om dat leegstaand gebouwtje vanaf 2018 om te vormen tot een koffiehuis voor het vernieuwde museum.[2]

Leerlingen uit alle delen van de wereld worden in de school vertrouwd met de finesses van de kunst van het beiaardspel. Ze beschikt daartoe over een aantal oefeninstrumenten en in het torentje van het eertijds aanpalende Hof van Busleyden was een complete beiaard. De gevorderden bespelen op de Sint-Romboutstoren de in 1981 bij Eijsbouts gegoten klokken van de schitterende 'nieuwe' beiaard om zich te vervolmaken; ook examens worden daarop afgenomen.[3] Vele van de te Mechelen gediplomeerden worden in hun eigen streek niet alleen beiaardier maar tevens leraar beiaard. Lees ook 'Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn' omschreven door Muziekcentrum Vlaanderen.

Geregeld kon men de toenmalige directeur van de beiaardschool, voormalig stadsbeiaardier Jo Haazen, op de rijdende beiaard zien en horen spelen tijdens een Hanswijkprocessie, en zelfs in de Cavalcade. Ook zijn voorganger in beide functies, Piet van den Broek, had deze traditie lang in ere gehouden. In 2014 werd, opnieuw bij Eijsbouts, de eerste klok gegoten voor een nieuwe mobiele beiaard. Deze had in 2015 moeten ondergebracht worden in een nieuwbouw gelegen in de OCMW-tuin naast de Beiaardschool in de Bruul [4] maar pas op 29 mei 2016 werd hij onthuld in het Cultuurcentrum in de Minderbroedersgang. Met zijn 50 klokken of vlot vier octaven uitstekend uitgerust voor volwaardige concerten en toch slechts 3 ton zwaar, leent hij zich voor dorps- en stadspleinen en -parken.[5]

Geschiedenis[bewerken]

De Koninklijke Beiaardschool werd in 1922 te Mechelen opgericht door de beroemde beiaardier Jef Denyn met de financiële steun van de Amerikanen Herbert Hoover, John D. Rockefeller Jr. en William Gorham Rice. Sedertdien verwierven beiaardiers uit vele landen te Mechelen aan 's werelds eerste internationale beiaardschool de grondige basis tot hun vermaardheid en reputatie in eigen land. Op 5 april 1984 opende de Koninklijke Beiaardschool een afdeling in de schoot van de Katholieke Universiteit Leuven. In hetzelfde jaar verleende Hare Majesteit Koningin Fabiola haar Hoge Bescherming aan de Koninklijke Beiaardschool en werd de beiaardcultuur vanuit Mechelen voor het eerst naar Japan uitgedragen.

Buitenlandse contacten[bewerken]

Gedenkboek Jef Denyn

In januari 2008 gaf Jo Haazen op de Filipijnen een concert door de nieuwe beiaard in te spelen van de universiteit van hoofdstad Manilla, welke haar honderdjarig bestaan vierde. Het instrument staat in een speciaal ontworpen toren op de campus en telt 36 klokken gegoten door Petit & Fritsen. Het optreden van Jo Haazen was een nieuwe stap in de samenwerking tussen de Mechelse beiaardschool en de Filipijnen.

In 2006 bracht de Russische Minister van Cultuur en Media een bezoek.[6] Dat de Koninklijke Beiaardschool internationaal hoog in aanzien staat wordt aangetoond door de term die onder andere Russen bezigen om over beiaardmuziek te spreken: ‍'Malinovy Zvon'‍ of 'klokken van Mechelen'.(bron?)

Beiaardmuseum en -archief[bewerken]

De Koninklijke Beiaardschool herbergt klokken, beiaardklavieren, torenuurwerken, manuscripten en kunstvoorwerpen in het Beiaardmuseum. Daarnaast beschikt de school over een archief met historische manuscripten, partituren, legaten, films, personalia, fotomateriaal en persknipsels over de geschiedenis van de beiaardkunst.[3]

Contact: Beiaardmuseum — Frederik de Merodestraat 63, 2800 Mechelen[N 1] — Tel.: 015 / 20 47 92 — Fax: 015 / 20 31 76

Varia[bewerken]

 • Beiaardschool geeft postzegel uit
  • In mei 2007 heeft de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen een postzegel uitgebracht.(bron?) De 'prior'-postzegel draagt de afbeelding van ‍'t Schipke'‍, het historisch gebouwtje waarin de school al zestig jaar gevestigd was. De kleurrijke postzegel werd gedrukt op de persen van De Post in Mechelen. "Hiermee wordt onze beiaardschool andermaal in de kijker geplaatst en wordt Mechelen als beiaardstad weer op een bijzondere wijze gepromoot", zei een fiere directeur Jo Haazen.
 • Mechels Keikoppen
  • In februari 2016 ontving de Mechelse beiaardschool een "Mechels Keikopken" van het Willemsfonds afdeling Mechelen voor hun onbaatzuchtig inzet van het behoud van het stedelijk materieel en immaterieel erfgoed.[7]
 • Vader & Zoon
  • In september 2014 werd Florian Cosaert (toen 20) de jongste stadsbeiaardier van Vlaanderen in Izegem. Florian Cosaert is de zoon van Koen Cosaert, sinds 2010 directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen.

Contact[bewerken]

BeiaardschoolBruul 52, 2800 Mechelen — Tel.: 015 / 20 47 92 — E-mail: [email protected] — Web: www.beiaardschool.be

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Zie ook 'Externe links'.
Koen Cosaert: 150 jaar Jef Denyn (57'01' ')
Lezing 'Denyn: pionier of man van zijn tijd'
Een Beiaard is...
met beiaardspel en uitleg over beiaard en beiaardschool


'Ritmendans' - Staf (Gustaaf) Nees
Jo Haazen teaching


Piet van den Broek in de Sint-Romboutskathedraal
Malinovi Zvon


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. Beiaardschool verhuist naar OCMW (video). Regionale TV Kempen/Mechelen rtv (2011-11-07). Nagezien 2014-10-21.
 2. Van Haezendonck, Sven. Stad tovert beiaardschool om tot museumcafé. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-10-18). Nagezien 2014-10-21.
 3. 3,0 3,1 Infrastructuur. Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Nagezien 2013-07-12.
 4. Eerste klokken voor mobiele beiaard. Regionale TV Kempen/Mechelen rtv (2011-07-07). Nagezien 2014-10-.
 5. Drie ton zware mobiele beiaard ingehuldigd. Gazet van Antwerpen.(2016-05-29). Nagezien 2016-05-31.
 6. Russische Cultuurminister bezoekt Mechelse beiaardschool. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2006-06-21). Nagezien 2013-07-10.
 7. Keikopke 2015 gaat naar Stedelijke Beiaardschool Jef de Nyn. Gazet van Antwerpen (2016-02-19). Nagezien 2016-05-31. — GvA moet op school leren Denyn spellen.

Voetnoten[bewerken]

 1. Dit adres van het Beiaardmuseum was in 't Schipke, maar sinds 2011 zou (een deel van) het museum ernaast in het Hof van Busleyden ondergebracht kunnen zijn.