Klasse AM

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Riding a moped in Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Trajecten die brommers klasse B op het fietspad verplichten
(binnen Mechels grondgebied)

Op de openbare weg zijn motorvoertuigen van het AM-rijbewijs of ook wel de klasse AM, d.w.z. brommers, bromfietsen, scooters met maximale cilinderinhoud 50cc met snelheidsbeperking 25 km/u (bromfietsen klasse A, geen rijbewijs noodzakelijk) en 45 km/u (klasse B) niet overal op de openbare weg toegelaten.

  • Algemeen schrijft de wegcode voor dat brommers verplicht het fietspad moeten gebruiken buiten de bebouwde kom, indien een fietspad voorzien is.
  • Binnen de bebouwde kom dienen bestuurders van brommers de verkeersborden in het oog houden. Indien de toegelaten snelheid meer dan 50 km/u bedraagt, moet men op het fietspad (als er een aanwezig is).

De wegcode schrijft echter wel voor dat deze fietspaden bruikbaar moeten zijn. Hoe dan ook dient men de verbodsborden "verboden voor fietsers en bromfietsers" in het oog te houden.

Autoluwe zone als grijze zone[bewerken]

In de autoluwe zone zijn brommers in principe niet toegelaten, omdat de uitzonderingsregel enkel voor fietsers geldt. Brommers kunnen uiteraard wel in de autoluwe zone op tijdstippen wanneer die niet van kracht is. Voor eigenaars van brommers die in deze zone woonachtig zijn, geldt deze maatregel niet. Aangezien gemotoriseerde tweewielers van 50cc niet dienen ingeschreven te worden, hebben deze ook geen nummerplaat. Bromfietsen klasse A hebben achterop een kleine gele plaat bevestigd. Bromfietsen worden bijgevolg niet herkend door de registratiecamera's aan de toegangen van de autoluwe zone.

Grote invalswegen[bewerken]

  • E19: dit is een autosnelweg. Omdat een voertuig op een snelweg in staat moet zijn minimum 70 km/u te halen, is het vanzelfsprekend dat brommers met een maximumsnelheid van 45 km/u of lager hier niet toegestaan worden.
  • Kleine ring R12 / Vesten: deze wegen hebben over bijna de hele lengte - hoewel binnen de bebouwde kom - een snelheidsbeperking van 70 km/u. Enkel de Zandpoortvest heeft een snelheidsbeperking van 50 km/u.
  • Grote ring R6: verboden voor bromfietsen wegens het statuut van autoweg. Die oversteken op de daartoe voorziene plaatsen, is uiteraard wel toegestaan.
  • N16 tussen de Van Kesbeeckbrug en de Leestsesteenweg in Battel: verboden.

Varia[bewerken]

  • De brommobiel heeft het verbod te rijden op autosnelwegen, autowegen, daar waar het de auto ook verboden wordt, fietspaden, trottoirs en daar waar de plaatselijke wetgeving het hem verbiedt.
  • Elektrische fietsen, elektrische rolstoelen, segways en scootmobielen worden als voortbewegingstoestellen beschouwd. Hierin maakt men een onderscheid tussen gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (maximum toegelaten snelheid 18 km/u) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (volgen de aangegeven snelheidsbeperkingen van de openbare weg). Daar waar het fietsers niet toegestaan is te rijden, horen voortbewegingstoestellen niet thuis.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]