KV Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Football club since 1904, Belgium's most recently winning team of a European cup (1988–1989)
De terreinen van Malinois
Deze daken van toenmalige staanplaatsen en van de business-seats werden vernield door een uitzonderlijke windhoos op 3 januari 2014.

KV Mechelen is de succesvolste Mechelse voetbalclub, gesticht in 1904 met een katholieke achtergrond. Ze wordt vooral lokaal nog geregeld naar haar oorspronkelijke naam Malinois genoemd, soms zelfs vernederlandst gespeld als Malinwa. Ook elders hoort men de ingeburgerd geraakte verkorting KV.

Geschiedenis[bewerken]

Pin van KV Mechelen
gedenkt oprichting
Pin van KV Mechelen

Mechelse studenten te Alsemberg legden contacten met hun stadsgenoten van het Sint-Romboutscollege en aan de Leuvense universiteit om hun nog nieuwe sport samen te beoefenen.[1]

KV Mechelen werd opgericht in 1904 als Football Club Malinois en sloot in 1906 aan bij de UBSSA. In 1907 speelde de club in de provinciale voorrondes van de Eerste Afdeling, maar slaagde er niet in zich voor die reeks, tegenwoordig de Tweede Klasse, te plaatsen. Vanaf 1909 kon de club dan toch aantreden in de Eerste Afdeling, het tweede nationale niveau.

FC Malinois werkte zich daar al gauw op naar de subtop, maar strandde daar zowel in 1912 als 1913 op een derde plaats en greep zo telkens naast promotie. In 1921 was het toch raak: FC Malinois eindigde tweede in zijn reeks en promoveerde zo, voor het eerst in zijn bestaan, naar de Ere-afdeling (het hoogste nationale niveau). In de beginjaren bestond de ploeg bijna uitsluitend uit Mechelse studenten van de Katholieke Universiteit Leuven en hun toenmalige bijnaam was dan ook "de Studenten".

Het verblijf in die hoogste klasse zou, de rest van de jaren 1920, niet zonder moeilijkheden verlopen. In 1921-1922 werd FC Malinois immers laatste en degradeerde dus meteen terug naar de Tweede Klasse.

Malinois bleef daar bovenin meestrijden, werd twee seizoenen later tweede en verdiende zo opnieuw promotie. Opnieuw werd het seizoen in de hoogste afdeling geen succes, want na een voorlaatste plaats volgde alweer onmiddellijke degradatie.

Het seizoen erna, in 1925-1926, won Malinois zijn reeks en promoveerde meteen weer. Voor de derde keer op rij bleef deze promotie echter beperkt tot één seizoen, want alweer zakte de club een niveau terug. In 1928 pakte Malinois na één seizoen de titel in de Tweede Klasse en steeg zo voor de vierde keer (in acht jaar tijd) naar de Ere-afdeling. Nu kon de club zich echter verscheidene seizoenen op het hoogste niveau handhaven. Ondertussen was in 1924 de supportersfederatie "Malinwa" opgericht, op speciaal verzoek van voorzitter Francis Dessain. De federatie moest een overkoepelende organisatie vormen voor de verschillende supportersverenigingen.

In 1929 kreeg de club, bij zijn 25-jarig bestaan, de titel "Koninklijk" en werd Royal Football Club Malinois. Ze speelde enkele seizoenen in de middenmoot, maar eindigde in het seizoen 1930-1931 voor de eerste maal bovenaan. De ploeg eindigde op een tweede plaats, op drie punten van landskampioen Antwerp FC. De club kon deze prestatie daarna niet meer evenaren en bleef een gewone middenmoter.

In de jaren 1940 werd RFC Malinois echter wel succesvol. In 1942-1943 pakte de club zijn allereerste landstitel. De tweede titel volgde in 1945-1946. In 1948 volgde zelfs de derde landstitel in zes jaar tijd. De volgende seizoenen kon Malinois echter niet meer meestrijden voor de hoogste prijs en werd de club opnieuw een middenmoter. In 1952 werd de koninklijke titel in de clubnaam vernederlandst naar "Koninklijke" waardoor de club de naam KFC Malinois droeg. Malinois kende nog een sterk seizoen in 1953-1954, waar het strandde op een tweede plaats, op amper één puntje van landskampioen RSC Anderlecht.

Twee seizoenen later, negen jaar na de laatste landstitel, eindigde de ploeg echter op de allerlaatste plaats en moest Malinois opnieuw zakken naar de Tweede Klasse. De club bleef daar enkele jaren hangen en kon pas in 1962 opnieuw promoveren, toen ze daar de titel pakte. De terugkeer in de hoogste klasse verliep opnieuw niet makkelijk, want meteen zakte de club weer naar een laatste plaats. Het seizoen erop steeg Malinois vanaf 1965 toch weer naar de hoogste klasse, waar de club zich ditmaal vier seizoenen kon handhaven. In 1969 viel de club toch weer terug naar de tweede klasse. Ook in de Beker van België kon de club in deze periode geen prijzen pakken. Eén keer haalde de club de finale, in 1967, maar verloor die in de verlengingen met 3-1 van Standard Luik.

De club vervlaamste in 1970 zijn naam helemaal en stond voortaan ook officieel als KV Mechelen bekend. Mechelen eindigde tweede in Tweede Klasse en promoveerde weer naar de hoogste afdeling. De komende seizoen bleef de ploeg echter in de middenmoot spelen, en na enkele malen de degradatie net ontlopen te hebben zakten ze, in 1977, weer. KV Mechelen bleef ook in Tweede Klasse in de middenmoot hangen de komende jaren, tot de club in 1981 opnieuw promoveerde. Mechelen was weliswaar slechts vijfde geworden, maar had aan winst in de eindronde genoeg om de promotie af te dwingen. Net zoals al zovele keren eerder in de clubgeschiedenis draaide dit eerste seizoen weer op niets uit: Mechelen werd laatste en zakte weer. Net als verschillende keren tevoren ook slaagde de club er, na een eerste mislukking, echter in om het jaar erop meteen opnieuw te promoveren. KV Mechelen won in 1983 de titel in Tweede Klasse en steeg weer. Ditmaal zou de club opnieuw enkele succesvolle seizoenen beleven.

Halverwege de jaren 80 werd KV Mechelen in korte tijd een Belgische topclub. Een eerste succesjaar kwam er in 1987: Mechelen werd tweede in de nationale competitie op amper twee punten van RSC Anderlecht en pakte ook voor de eerste maal de Beker van België. KV won de finale met 1-0, gewonnen van RFC Liégeois. In 1987-1988 deed de club een nieuwe gooi naar de titel, maar werd opnieuw tweede, ditmaal na Club Brugge. Op het Europees toneel boekte de club echter grote successen. Dankzij de bekerwinst het jaar voordien speelde KV Mechelen voor het eerst Europees, in de Beker voor Bekerwinnaars en stootte als debutant ineens door tot in de finale. In het Stade de la Meinau van Straatsburg versloeg KV Mechelen daar AFC Ajax met 1-0. Ook de daaropvolgende Europese Supercup haalden de Mechelaars binnen, door die andere Nederlandse topclub, PSV Eindhoven te verslaan. In 1988-1989 was het dan eindelijk weer raak in de Belgische competitie: na 40 jaar pakte KV Mechelen opnieuw de landstitel. In Europa mocht de club zijn Europese beker verdedigen in de Beker voor Bekerwinnaars. Opnieuw stootte Mechelen ver door, maar strandde ditmaal in de halve finale op Sampdoria. Mechelen bleef een Belgische topper en werd in 1989-1990 derde in de nationale competitie. De Europese campagne in de Europabeker voor Landskampioenen eindigde in de kwartfinale tegen AC Milan. In 1990-1991 eindigde KV Mechelen nog eens opnieuw tweede in de competitie. Ook in de Belgische Beker speelde KV de finale, maar ook daar kon men de hoofdprijs niet mee naar huis nemen. Het Europees seizoen in de UEFA Cup eindigde dat seizoen al na één ronde. Mechelen zou nog enkele seizoen meespelen in de Belgische top, met een vierde plaats in 1992 en een derde in 1993. In de Beker van België speelde KV nog één keer de finale (1992), maar verloor na strafschoppen van Antwerp FC. Nog drie jaar speelde de club ook Europees, maar raakte telkens slechts enkele rondes ver. KV Mechelen had zich midden de jaren 80 in korte tijd tot de nationale en zelfs Europese top opgewerkt, maar verdween na het wegvallen van de financiële input van John Cordier halverwege de jaren 90 in even korte tijd weer uit de top.

In 1997 eindigde Mechelen weer als voorlaatste, en zakte dus naar de Tweede Klasse. De club nam zijn oude status van liftploeg weer op: in 1999 promoveerde KV weer naar Eerste, in 2001 volgde een nieuwe degradatie en in 2002 promoveerde de club dadelijk weer naar de hoogste klasse.

In het seizoen 2002-2003 kreeg de club echter zware financiële problemen. De dreigende schrapping van de bondslijsten kon voorkomen worden door een geldinzamelactie van de vzw '"Red KV Mechelen"', op touw gezet door Mark Uytterhoeven, Piet den Boer en Fi Van Hoof. Dankzij de talloze initiatieven en vele supporters die 1000 euro stortten, konden de meeste schulden betaald worden. De club degradeerde echter wel naar de Derde Klasse en voegde "Yellow" toe aan de naam. Yellow-Red KV Mechelen werd na 2 jaar kampioen in de Derde Klasse, waardoor de club weer kon promoveren naar Tweede Klasse. In het seizoen 2005-2006 ging het minder en kon KV Mechelen zich pas op de voorlaatste speeldag verzekeren van een verlengd verblijf in de Tweede Klasse.

Onder leiding van de nieuwe trainer Peter Maes werd het seizoen 2006-2007 ingezet met de ambitie om een rol te spelen in de linkerkolom van het klassement en een eersteklasser te loten in de beker. Het bekeravontuur werd alvast een onverwacht succes voor de tweedeklasser, want na thuiswinst tegen Germinal Beerschot en SV Zulte Waregem (telkens 1-0) strandde de club pas in de kwartfinales tegen AA Gent. In de competitie heerste FCV Dender EH (vooral in de eerste periode), maar KVM eindigde als tweede in de competitie en kon zo deelnemen aan de eindronde. Samen met Antwerp FC, KV Kortrijk en de voorlaatste uit eerste klasse, Lierse SK, streed KVM om een ticket voor eerste klasse. Op zondag 10 juni was dat doel bereikt, na winst op het veld van KV Kortrijk (2-3). Na vier jaar kwam "Malinwa" zo terug op het hoogste niveau: Eerste Klasse. De eerste (kleine) prijs liet niet lang op zich wachten: de supporters van KV Mechelen werden tijdens het gala van de Gouden Schoen 2007 verkozen tot beste supporters van het land. Op het einde van het seizoen 2008/2009 volgde er een tweede hoogtepunt: de ploeg kon zich plaatsen voor de finale van de Cofidiscup, waar het uiteindelijk verloor van KRC Genk.

Na een jaar in Eerste klasse B (Proximus League) garandeerde het team zich op de zaterdagse speeldag 16 maart 2019 een volgend seizoen opnieuw A-matchen in de Jupiler Pro League, behoudens een tegenvallende maatregel ten gevolge de juridische zogenaamde 'Operatie Propere Handen'.[2] Er waren 16.298 KV-supporters; nooit eerder had een ploeg in 1B meer dan 15.241 fans zien opdagen — en die waren ook van KV, op 21 oktober 2018.[3]

Alle hoofdtrainers en menige oud-spelers[bewerken]

Zie artikel: KV Mechelen - Hoofdtrainers en oud-spelers

KV Mechelen – Ajax Amsterdam[bewerken]

Kampioenenploeg 11 mei 1988 Straatsburg

Opstelling KV Mechelen – Ajax Amsterdam (1 – 0)
  op 11 mei 1988 tijdens de finale van de Cup Winners' Cup
  in het Stade de la Meinau (Straatsburg)

Emmers Deferm
Rutjes Clijsters
Sanders Hofkens
Den Boer De Wilde
Koeman Ohana

Allerlei weetjes[bewerken]

De hoofdingang van KV Mechelen
Het embleem van KV Mechelen
 • De onderlinge rivaliteit tussen supporters van KV en die van stadsgenoot Racing is zeer groot maar vanouds eerder scherp plagerig dan gemeen vijandig. Beide teams spelen zelden in dezelfde afdeling, waardoor een echte derby soms lang verbeid wordt. Veel minder animo is er rond andere Mechelse voetbalclubs zoals Sporting Club Mechelen.
 • Stamnummer: 25.
 • Clubkleuren: geel en rood, waarnaar ook het refrein van het clublied verwijst.
 • Bijnaam van de supporters: Kakkers.
 • Stadion: AFAS Stadion (14.145 plaatsen), ook vanouds genoemd: "Achter de Kazerne" naar de Baron Michel, inmiddels afgebroken en de locatie van de hoofdzetel van Telenet.
 • Sponsor: Telenet
 • Beroemde voorzitter was John Cordier.
 • Beroemde trainers waren Aad de Mos en Fi Van Hoof.
 • Beroemde doelman was Michel Preud'homme.
 • Landskampioen in 1943 - 1946 - 1948 - 1989
 • Winnaar van de ‍ Beker van België in 1987 tegen Royal Football Club de Liège en in 2019 tegen KAA Gent met 1-2 (met goals van Nikola Storm en Germàn Mera).

Varia[bewerken]

 • In 1925 werd August Hellemans de eerste speler van FC Malinois die het tot Rode Duivel schopte.
 • Als hulde aan de kampioenen van het seizoen 1982-1983 bracht Gust Lancier met het FANION team een single uit (A-Kant: Geel & Rood - B-Kant: Daar is niks aan te doen)
 • Op 13 augustus 2007 overleed Ludo Nauwelaerts, voorzitter van de Supportersfederatie van KV Mechelen, op 67-jarige leeftijd. Hij was meer dan zestig jaar supporter, een halve eeuw actief binnen de supportersfederatie, waarvan een vijftiental jaar als voorzitter, en lid van de Raad van Bestuur.
 • Op 25 december 2007 stierf Gustaaf ‍'Staf'‍ Sels, een oud-KV-speler die vele jaren aan de Steenweg een volkscafé had gehouden, aan de gevolgen van een spierziekte.[4]
 • Op 25 oktober 2008 verloor KV Mechelen met 7-1 op het veld van RSC Anderlecht. Een zo zware vernedering was sinds 1965, met eenzelfde resultaat, niet meer voorgekomen.
 • Sinds 2009 heeft KV Mechelen een Malinwa Kids Club. Elk jaar - in november - mogen de aangesloten kinderen en jongeren een dag meetrainen met hun voetbalhelden.[5]
 • Op 4 januari 2009 overleed oud-speler Lei Clijsters. Lei Clijsters speelde tussen 1986 en 1992 bij KV Mechelen.
 • Half januari 2009 versloeg KV Mechelen Anderlecht in de Beker van België.
 • Begin februari 2009 werd Jérémy De Vriendt de nieuwe keeper van KV Mechelen.
 • In februari 2009 verkoos KV Mechelen Ulrich Verbeêck en Lisbeth Bouvier als beste supporterskoppel.
 • Op 23 mei 2009 verloor KV Mechelen met 2-0 tegen Racing Genk in de Bekerfinale.
 • In april 2011 verscheen het boek "11 KV Mechelen" waarin de auteurs Raf Willems, Henk van Nieuwenhove, Davy Vandevinne en Jonas Maris grote verhalen vertelden uit het roemrijke Malinwaverleden.
 • In oktober 2014 dook een filmpje op op YouTube waarin te zien was hoe de buitenlandse spelers van KV Mechelen een les Nederlands kregen. Op de tonen van "België" van Het Goede Doel zongen zij, op een hilarische wijze, de tekst mee.
 • Op 29 oktober 2014 stierf Klas Ingesson aan kanker. Klas Ingesson speelde voor KV Mechelen van 1990 tot 1993, voornamelijk als scorende middenvelder.[6]
 • Op 30 oktober 2014 werd de website van KV Mechelen gehackt.[7]
 • Begin november 2014 nam KV Mechelen afscheid van de "mannen van het secretariaat". De vier vrijwilligers, die 60 jaar lang ten dienste stonden van hun collega-supporters, werden vervangen door professionele en betaalde krachten.[8]
 • In september 2016 werd de 35-jarige Yannick Ferrera de nieuwe coach van KV Mechelen. Ferrera is de opvolger van Aleksandar Janković, die naar Standard Luik vertrok.[9]

Clublied[bewerken]

2007 Malinois kampioen in 2e klasse

Wie voegt zich bij de rangen, onzer supportersschaar?
Wie voelt niet het verlangen, om toe te juichen waar
Ons elftal is ten strijde, en keurig spel vertoont.
Dat hen ten allen tijde, Met lauw’ren heeft bekroond
Komt allen toegesneld, recht naar het voetbalveld!

Refrein:
De club van zegepralen, de club van geel en rood.
Trotseert de hinderpalen, door dapperheid in nood.
De vlaggen zullen wapperen, gezangen galmen luid
Ter ere onze dapperen, toe, Malinois, vooruit!

Het edel spel van voetbal, verheft lichaam en geest
En heeft dan ook veel bijval, onder de jonkheid ’t meest
Zo heeft iedere sportkring, liefhebbers bij de vleet
Die gaan uit op ontwik'ling, hun tijd is wel besteed
En is 't niet wonderschoon, dat Mechelen spant de kroon!

Refrein:
De club van zegepralen, de club van geel en rood.
Trotseert de hinderpalen, door dapperheid in nood.
Heft aan uw zegezangen, de jeugd van Mechelen sluit,
zich aan uw zegezangen, Toe, Malinois, vooruit!

De voetbalcompetitie hernieuwt zich ieder jaar
Vol hoop en ook ambitie, staan d’ereploegen klaar
Om zich opnieuw te meten, Met FC Malinois
En is d'uitkomst geweten, dan juichen wij tega:
De club blijft kampioen, daar is niets aan te doen!

Contact[bewerken]

 • Yellow-Red KV Mechelen
  • Adres: Kleine Nieuwedijk 53, 2800 Mechelen
  • Tel.: 015 21 82 30

Supportersclubs[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

KV Mechelen - De aanval op Anderlecht
KV Mechelen - Ajax Amsterdam


KVM - Ajax - Herdenking 25 jaar later (1)
KVM - Ajax - Herdenking 25 jaar later (2)
KV Mechelen - 2014


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]