Jo Leemans

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Female performer from Mechelen.
Jo Leemans

Jo Leemans is de artiestennaam als mevrouw Leemans van Josephine Verbustel, geboren te Mechelen op 13 augustus 1927. Zij is een Belgische zangeres, die in de jaren vijftig de titel de Vlaamse Doris Day verkreeg.

Ze was een levendige tiener, maar een met een erg zwakke gezondheid (kinderverlamming toen ze drie was). Haar gezondheid zou haar haar hele leven parten spelen. Zo moest ze haar studies aan het conservatorium afbreken wegens een opstoot van polio.

Haar debuut[bewerken]

In 1953 kwam ze terecht bij de NIR ook via haar huwelijk met Marc Leemans van het dramatisch gezelschap van de radio. Langzaam maar zeker begon ze daar naam te maken als zangeres. Voor de orkesten van Francis Bay en Fernand Terby werkt ze zich door het repertoire en de klassiekers van die tijd. Haar glorieperiode als zangeres had plaats tussen het midden van de jaren zestig (ze debuuteerde op plaat met Heimwee in 1954) tot vooraan de jaren zestig, in een wereld van showorkesten, Canzonissima en een generatie zangers en zangeressen als La Esterella, Jetty Gitari, Will Ferdy en Bob Benny.

Haar hits[bewerken]

Hits die ze scoorde in de nationale hitparade waren de evergreen Que sera, sera (amper een maand nadat Doris Day een nummer één hit had met dat lied stond Jo Leemans op dezelfde plaats met een Nederlandse vertaling, in december 1956), Heel mijn hart (ook een nummer 1-hit, in 1957), Lazarello (n° 11), Marjoleintje (n° 3), Ik ben verliefd op heel de wereld (n° 13) en Diep in mijn hart (n° 7 in 1960). Andere songs die ze rekent onder haar favorieten zijn Ware Liefde (True Love van Cole Porter), Als sterren flonk'rend aan de hemel staan, Weet je nog wel, die avond in de regen en Lieve Jo (Hold'em Joe). Samen met haar carrière als zangeres bouwde Jo Leemans ook een carrière als presentator voor radio en televisie.

Duetten[bewerken]

Jo Leemans zong ook samen met verscheidene andere artiesten:[1]

  • Hou van mij... altijd - 1958 - met Ray Franky
  • De hoela hoep song - 1959 - met Freddy Sunder
  • Hier in ons huis - 1964 - met Louis Neefs
  • Tschau tschau Don Juan - 1964 - Met Louis Neefs
  • Weet jij wat liefde is - 1999 - Met Rudy Meyns

Mechelen - Benidorm - Mechelen[bewerken]

In 1973 verliet ze Vlaanderen voor Benidorm wegens gezondheidsredenen, waar ze tot 1990 bleef wonen, omringd door drie honden en 32 katten. Na haar terugkeer in 1990 hernam ze echter al snel haar positie op de radio (met 78-toeren tijd, De tafel van Jo en Jo - met Jo de Poorter op Studio Brussel, Weet je nog wel, het Spiegelpaleis, enz.). Ondanks het passeren van de 70 jaar, blijft ze er actief en wordt nog altijd graag gezien en gerespecteerd in heel Vlaanderen. In 1998 verscheen de biografie "De Vlucht Terug" van Marianne De Baere en Marijke Libert. Met dit boek kwam ook een CD met volgende titels: Que Sera, Sera, Witte Rozen en Scheiden doet lijden.

Op dit ogenblik woont Jo Leemans in de binnenstad van Mechelen.

In 2007 werd Jo Leemans 80 jaar oud. Naast felicitaties van vrienden en familie, kreeg zij ook felicitaties op de blog van Mechelen en organiseerde Jo Leemans een feest voor vrienden en familie in de Stadsschouwburg van Mechelen.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Jo Leemans — Diep in mijn hart


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Zoekresultaten 'Jo Leemans'. Ultratop. Nagezien 2016-09-28.

Voetnoten[bewerken]