Jef Denynplein

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A street, though called 'square', in the inner city of Mechelen

Het Jef Denynplein in de Mechelse binnenstad is sinds 2006 een smalle bestrating langsheen een pad dat haar afscheidt van de kunstmatig opnieuw opengewerkte vliet ernaast.

De naar Jef Denyn hernoemde benaming als 'plein' dateert uit de 20e-eeuwse periode toen de vliet overdekt was, waardoor de relatief korte maar dan brede straat enigszins het uiterlijk van een wat langgerekt plein had. Voordien droeg dit eindje straat vanaf de A.B.straat tot aan de kruising met de Arme Clarenstraat en de Minderbroedersgang gewoon dezelfde naam als het veel langere eind daar voorbij nog steeds draagt: Melaan. Dat was ook de gebruikelijke verkorte naam van de 13e-eeuwse vliet die tot kort voor de Eerste Wereldoorlog langsheen het ganse traject had gelopen, inzake de Nieuwe Melaan. Gedurende de circa 95 jaar aanwezige vlietoverkapping was ook de Minderbroedersbrug tot deeltje van hetzelfde brede wegdek uitgevlakt.

De heden enige zijweg is het Straatje zonder eind.

Het nr. 2, met gebeeldhouwde poort, is het officiële adres van de Technische Scholen Mechelen, terwijl de leerlingeningang daarnaast in de A.B.straat is.

Varia[bewerken]

  • Zoals door verscheidene andere heropende eindjes vliet, gingen vooral op het traject Jef Denynplein en Melaan tal van parkeerplaatsen onherroepelijk teloor.
  • De voormalige gastenkamer Luna Luna bevond zich op dit Denynplein.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]