Jeanne Hellemans

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A mainly 20th century nurse from Mechelen
Sint-Elisabethziekenhuis

Jeanne Caroline Marie Hellemans, geboren op 16 augustus 1879 te Vilvoorde en overleden op 11 juni 1962 te Mechelen, was een verpleegster en als gemeenteraadslid en schepen de stuwende kracht achter het Sint-Elisabethziekenhuis in Mechelen.

Biografie[bewerken]

Jeanne Hellemans verhuisde met haar familie van Vilvoorde naar de Keizerstraat in Mechelen waar haar vader tot vrederechter was benoemd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze verpleegster in het Belgische leger (Militair gasthuis 'Petit Fort Philippe' in Calais). Na haar terugkeer in 1920 gaf ze les verpleegkunde in het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis en werd ze voorzitter van het Nationaal Verbond van Belgische Verpleegsters.

In 1921 werd Jeanne Hellemans verkozen in de Mechelse gemeenteraad en werd zij schepen van de Burgerlijke stand. In die periode stichtte zij het Sint-Elizabethziekenhuis in de Goswin de Stassartstraat, dat tevens een school voor verpleegsters, een internaat en een kraam- en kinderafdeling bevatte.

Als ondernemende vrouw was ze voorzitster van het Nationaal Verbond van Belgische Verpleegsters (1923 ‍–1935), ondervoorzitster van de Vlaamse Afdeling van de Association des Infirmières Catholiques de Belgique (1924), voorzitster van de katholieke verpleegsters in Mechelen (1930) en voorzitster van de Vereniging voor Katholieke Verpleegsters en Vroedvrouwen der Vlaamsche Gouwen in België (1937).

Bij de inslag van een V1-bom op het Sint-Elisabethziekenhuis in de Tweede Wereldoorlog liep Jeanne Hellemans enkele verwondingen op.

Hulde[bewerken]

Mechelen noemde een straat in de buurt van de Europalaan naar Jeanne Hellemans.

In 2012 zette Duffel Jeanne Hellemans in de kijker tijdens de Erfgoeddag.[1]

Varia[bewerken]

  • In het tweede decennium van de 21e eeuw raakte het Sint-Elisabethziekenhuis omgebouwd tot een hotel.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]