Hogeweg

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A long street in Battel, hamlet of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Traject van de Hogeweg (geel)

De Hogeweg is de twee kilometer lange straat die begint aan de Battelsesteenweg en in noord-noordwestelijke richting de woonkern van Battel doorkruist. Daar voorbij versmalt de straat en even verder vlijt een 150-tal meter Hogeweg zich langs een bocht van de Dijle, waarvan de weg dan lichtjes meer westwaarts afbuigt en een eindje voorbij de ook uit de dorpskern komende, haaks aansluitende Baron Empainlaan met een helling uitkomt op de hoger gelegen Zennegatvaart. Deze is langsheen de Leuvense Vaart linksaf een jaagpad naar de Battelbrug en rechtsaf een smalle huizenloze en voetpadloze tweerichtingsstraat, die — behalve voor fietsers en voetgangers — doodloopt op het Zennegat. Langsheen die kanaaldijk hebben tal van pleziervaartuigen, waaronder omgebouwde vrachtboten, hun gebruikelijke aanlegplaats (of in feite juister de eigenaars hun zomerse vaste stek op namiddagen en weekends) en er staan enkele meerpalen en opstapjes op het wegdek zodat alle rijdend verkeer de grootste voorzichtigheid aan de dag moet leggen.

Bij het raakpunt met de Dijledijk staan vanouds drie knotwilgen. In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet ‍'In het Bergsken'‍, dat tot de jaren '70 van de 20e eeuw een boerencafé was, waar 'Net' achter de toog stond — of naast de Leuvense stoof zat. Na een kortstondige post-hippieperiode op het einde van de jaren 1970, werd het café een paar keer gerenoveerd. Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.

De oorspronkelijke Hoge Weg eindigde als een karrenspoor aan de verzande afgesneden meander van de Dijle.

Ten oosten van de Battelsesteenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de Neerweg, wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan: een hoger en een lager gelegen route. Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: 'Hogeweg' zou de verbastering van een oude Keltische benaming zijn van de weg naar het punt waar de Zenne en de Dijle samenvloeien.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]