Hof van Savoye

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The former Palace of Margaret of Austria and since more than four centuries Court of Justice in Mechelen
Gerechtshof in Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Hof van Savoye, voormalig paleis van Margaretha van Oostenrijk,
ook het Gerechtshof geheten hoewel de rechtbank heden geen
Hof van Beroep is: De er eerdere Grote Raad was het opperste Hof.

Het voormalige Paleis van Margareta Van Oostenrijk, ook "Hof van Savoye" genaamd, is gelegen aan de Keizerstraat 20 en huist heden het zogenaamde Gerechtshof te Mechelen, in feite de politierechtbank, het vredegerecht en de afdeling van de rechtbank van eerste aanleg met 3 kabinetten voor onderzoeksrechters en 30 kamers voor familierecht, jeugdrecht en voor burgerlijke (inclusief beslag en beroepen politierechtbank & vredegerecht) en correctionele (maar geen fiscale) aangelegenheden in de kantons Mechelen, Willebroek, Lier en Heist-op-den-Berg.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Margareta Van Oostenrijk kreeg een huis in de Korte Maagdenstraat toegewezen, dat algauw te klein bleek. Wijl Margaretas hof tal van vooraanstaande kunstenaars en intellectuelen aantrok zodat Mechelen een centrum werd van de vroegrenaissance, begon in 1507 de verbouwing naar een ontwerp van Antoon Keldermans de Jonge. Het Hof van Busleyden verscheen nagenoeg gelijktijdig.[2] Die gebouwen zijn allicht de vroegste voorbeelden van de Renaissancearchitectuur in de Nederlanden. Onder leiding van Rombout Keldermans II volgde een tweede bouwcampagne van 1517 tot 1530 met onder meer wijzigingen aan de Keizerstraat.

In 1546 werd het gebouw beschadigd tijdens de ontploffing van de Zandpoort.

Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle, de eerste aartsbisschop van Mechelen, bewoonde het pand tussen 1561 en 1563.

In 1609 werd het gebouw terug aangekocht door de Stad Mechelen om er de Grote Raad van Mechelen in onder te brengen, die er zich in 1616 installeerde en er bleef tot die in 1795 werd opgeheven.

Het complex werd in 1876-1885 in Neorenaissancestijl verbeterd.

Varia[bewerken]

 • Het stadsfestival 'OP.RECHT.MECHELEN' 2016 ‍–'18 bracht al van bij de aankondiging de reeds 400 jaar rechtspraak in éénzelfde gebouw onder de aandacht.[3][N 1]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Een stadsfestival rond Recht en Rechtvaardigheid


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. Reglement van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen (Pdf). Rechtbank eerste aanleg Antwerpen (2018-08-01). Nagezien 2019-08-20.
 2. Hof van Busleyden - archeologisch onderzoek. Stad Mechelen. Nagezien 2016-04-10.
 3. Vansina, Wannes. Grootschalig evenement duurt drie jaar start op 17 september – Cultuurfestival kost 5,6 miljoen euro. Het Laatste Nieuws, regio Mechelen (2016-02-25). Nagezien 2016-04-10.

Voetnoten[bewerken]

 1. Burgemeester Somers op lokale TV en hem volgend Het Laatste Nieuws, beweerden op 25 februari 2016 dat ‍'on va jusqu'à Malines'‍ een nog bestaande uitdrukking is. In het artikel over de Grote Raad op de Nederlandstalige Wikipedia zette Karel Anthonissen uit Antwerpen op 27 augustus 2005, zonder bronvermelding, dat men in het Letzeburgs nog altijd ‍'mir ginn op Mechelen'‍ zegt. De vertaler naar de eerste versie op de Wikipedia in het Letzeburgs in 2007, maakte die allicht nooit gehoorde en voor die amper geschreven streektaal onverifieerbare uitdrukking dan maar ‍'verouderd'‍. De eerste Engelstalige versie in 2009 nam de Nederlandstalige ongetemperd over. De eerste Duitstalige versie in 2008 stelde in lopende Duitse tekst dat in de gesproken omgangstaal ‍'auf Mecheln gehen'‍ zijn laatste troef uitspelen betekende, zonder de vermeende zegswijze te lokaliseren vertalend uit zowel die Nederlands- als die Luxemburgstalige; allicht werd de uitdrukking mee vertaald. Het heel eigen artikel op de Franstalige Wikipedia maakte nooit van een uitdrukking gewag. In 2008 verscheen Culture et droit civil en Luxembourg(a) met bij rechtbanken ten tijde van Karel V een voetnoot: "D'où pour longtemps le terme « mir gin op Mechelen » (On va à Malines), pour dire qu'on se pourvoit en cassation", dus in vervlogen tijd bedoelend dat men zich in cassatie voorziet, zoals nu 'naar Straatsburg trekken' alleen in juridische context gezegd wordt. Het stadsproject 'OP.RECHT.MECHELEN' had in 2014 nog de werknaam 'Mir ginn op Mecheln!' (b)
  a) (fr) Prüm, André et al. Culture et droit civil en Luxembourg (Pdf). Travaux de l’Association Henri Capitant, Droit et culture, Journées louisianaises, Tome LVIII p. 160 (2008). Nagezien 2016-04-10.
  b) Oproep aan het gemeentebestuur van Sittard-Geleen: Museum Het Domein moet blijven!. Vrienden van het Domein (2014-04-25) Nagezien 2016-04-10.

  Op 10 april 2016 stonden al die Wikipediaanse beweringen nog immer zonder bronvermelding, wijl Mechelen Mapt niet één daarvan onafhankelijk woordenboek, encyclopedische of enigerlei tekst onder de ontelbare gedigitaliseerde vermocht te googelen, waarin zulks beaamd werd of (in het Frans hoe ook vervoegd) figuurlijk kon bedoeld zijn, zodat een internationale stadslegende over Mechelen kan vermoed worden. Nog even, en het is een oude Chinese wijsheid.