Hof van Busleyden

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif An early renaissance city palace, then mount of piety, and at present a city museum in Mechelen
Hof van Busleyden

Het vroeg zestiende-eeuwse Hof van Busleyden was de residentie van Jeroom van Busleyden te Mechelen. Heden is een stadsmuseum erin gevestigd.

Historiek[bewerken]

Hiëronymus Buslidius (ca. 1470 ‍–1517) hoorde tot een internationaal aanzienrijke familie, was lid van de Grote Raad, humanist en vriend van Erasmus Rotterdamus en Thomas Morus. In opdracht van Busleyden werd het pand in de jaren 1503 tot 1508 gebouwd, wellicht door Antoon Keldermans I en voltooid door diens zoon Rombout Keldermans II. Het is een voorbeeld van de toenmalige Mechelse paleizencultuur, vrijwel gelijktijdig opgetrokken met het Paleis van Margareta van Oostenrijk.[1] Beide horen tot de allervroegste renaissancegebouwen ten noorden van de Alpen, met ook laatgotische kenmerken en elementen in Brabantse baksteengotiek.[N 1] Zo heeft de prachtige zuidvleugel van het Busleyden een opengewerkte galerij met renaissance zuilen en een gotische balustrade.

In 1619 stichtte Wenzel Coeberger er de Mons Pietas of Berg van Barmhartigheid, een voorloper van het OCMW, waar armen mochten lenen zonder interest. Er bleef een pandjeshuis tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het gebouw werd in 1915 praktisch volledig door brand vernield; slechts muren stonden nog overeind. Na grondige restauratie en wederopbouw vanaf 1930, werd het Hof van Busleyden op 31 juli 1938 officieel ingehuldigd en als stadmuseum voor het publiek geopend. De tuin bevat heel wat elementen uit de renaissancetuinarchitectuur, zoals de verhoogde grasperken, de brede wandelgangen en de duidelijk herkenbare geometrische patronen. Zelfs de planten zijn typisch voor de renaissanceperiode. Tegen het einde van die eeuw raakte de museumfunctie met twee andere historische gebouwen gedeeld. Er werd dan nog een beeld van de 500 jaar Mechelse geschiedenis sinds 1500 geschetst, met als bikvangers de collectie goudleer en beeldhouw- en architectuurwerk van Lucas Fayd'herbe.
Onder de tuin aan de Sint-Jansstraat werd extra ruimte gecreëerd en op 2 december 2014 begon een drie maanden lange 'uittest-expo' om bezoekers een indruk te geven van hoe het geheel herdachte museum er in 2018 zou kunnen uitzien, na de restauratie van de gebouwen en verwijdering van een voormalige conciërgewoning met uitbreiding aan de (noordelijke) achterzijde.[2][3][4]

Contact[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Hof Van Busleyden 2011
Hof Van Busleyden 2014


Museum Hof Van Busleyden
Bezoek het museum met jouw klas


Externe links[bewerken]

Zie ook Bronnen.

Bronnen[bewerken]

  1. Paleis Margaretha van Oostenrijk (ID: 3472). Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid). Nagezien 2014-12-05.
  2. Hof van Busleyden: de verbouwing. Stedelijke Musea Mechelen (Stad Mechelen). Nagezien 2014-12-05.
  3. Uw toren is niet af. Regionale, provinciale en stedelijke diensten. Nagezien 2014-12-05.
  4. Smets, Jan. (2014-11-29) Museum in 'testfase' doet uitkijken naar nieuwe Busleyden. Mechelen Blogt. Nagezien 2014-12-05.

Voetnoten[bewerken]

  1. Anno 2014 wil de stadsdienst Toerisme Mechelen twee stenen doen vechten: Haar bron hierboven houdt het Hof van Busleyden voor "het oudste Renaissance-gebouw van de stad" en dezelfde website noemt in 'Paleis van Margareta van Oostenrijk' dit laatste, "het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen". Meerdere vroeg 16e-eeuwse bouwsels werden wel eens "het eerste ten noorden van de Alpen" betiteld, ook en ten onrechte het Hof van Savoie, maar beide Mechelse horen er tot de meest vroege en waren de allereerste in de toenmalige Nederlanden. In de architectuur bezuiden de Alpen brak rond die tijd de hoogrenaissance aan, met het Tempietto te Rome, gebouwd in 1500–1502 (of mogelijk pas tegen het einde van dat decennium).