Hilda Uytterhoeven

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Politica and feminist from Mechelen

Hilda Uytterhoeven, geboren te Mechelen op 25 maart 1926 en overleden te Bonheiden op 1 mei 2006, was een politica en feministe.

Haar studie regentaat Germaanse talen werd brutaal afgebroken toen ze, als lid van de Dietsche Meisjesscharen, negen maanden opgesloten werd in de Mechelse Dossinkazerne. Toen ze vrijkwam, zonder enige veroordeling te hebben opgelopen, weigerde de onderwijsinstelling haar opnieuw in te schrijven. Ze behaalde het diploma van medisch analiste (KUL) en de graad van hogere assistente in de klinische laboratoriumtechnieken (Centrale Examencommissie). Tot 1970 runde ze een eigen labo.

Haar actieve politieke belangstelling manifesteerde zich omstreeks 1967. Voor de toenmalige Volksunie zetelde ze als gemeenteraadslid te Mechelen (1977-1982) en als Antwerps provincieraadslid (1974-1977 en 1981-1985). Ze toonde grote belangstelling voor emancipatie, vrouwenbeweging, leefmilieu en cultuur.

In 1975 was ze medestichtster van de Federatie van Vlaamse Vrouwengroepen en in 1981 van de VU-Vrouwen. Tevens stond ze aan de wieg van de Nederlandstalige Vrouwenraad, het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en de eerste Vrouwendag te Brussel.

Ze was bestuurslid van de Commissie Toezicht aan het Mechels Instituut voor Kunstambachten, zetelde in de raad van bestuur van de interprovinciale Cultuurraad voor Vlaanderen en in de Vlaamse mediaraad. Ze was ook lid van de raad van bestuur van de BRT.

Als feministe bepaalde Hilda Uytterhoeven mede de tweede emancipatiegolf in Vlaanderen en kantte ze zich hardnekkig tegen de verregaande verzuiling. In 1969 stichtte ze ‘De Zwijgende Meerderheid’, weldra de pluralistische actiegroepen voor gelijke rechten voor man en vrouw, beter bekend als PAG (1970-1980). Als publiciste werkte ze mee aan Wij, het weekblad van de VU, en aan De Koerier (onder schuilnaam Pauline Heylen). Ze publiceerde tevens bijdragen in Wel, Lilith en andere tijdschriften. Ze was ook bedrijvig in de Mechelse Gezinsbond, de Beschermde Werkplaats en in de Gewestelijke Ontwikkelings Maatschappij Antwerpen. Tevens was ze erebestuurslid van de vzw Figurentheater De Maan in Mechelen.

De archieven van Hilda Uytterhoeven bevinden zich o.m. in het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN) te Antwerpen en het Archief- en Documentatiecentrum voor Vrouwengeschiedenis te Brussel.

Hilda Uytterhoeven was de echtgenote van de Mechelse dichter en journalist Jaak Brouwers.

Externe links[bewerken]