Het steen en de burgers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Translation: Book about Mechelen prison in medieval times

Beschrijving

Onderzoek van de laatmiddeleeuwse gevangenis van Mechelen.

Dit werk handelt over het onderzoek naar de laatmiddeleeuwse gevangenis op de Grote Markt. Het is een verslaggeving van de Stedelijke Dienst Archeologie samen met het Vlaams Instituut voor het Ontroerend Erfgoed (Nav de bouw van de ondergrondse parking op de Grote Markt).

Het boek gaat dieper in op twee belangrijke aspecten van de Middeleeuwse gevangenis. Een eerste deel handelt over de gevangenis als publiek gebouw, pal in het centrum van Mechelen. Daarom is dit niet alleen het verhaal geworden van de gevangenis, maar ook dat van de burgers. In het boek wordt aangetoond dat de bouw van de gevangenis onlosmakelijk deel uitmaakte van een grootschalige stadsaanleg in de 13de eeuw.

Verdere ontwikkelingen in de bouwgeschiedenis van de Middeleeuwse gevangenis kunnen gekoppeld worden aan politieke veranderingen, urbanistische ingrepen en verschuivingen in de rechtspraak.

Een tweede deel richt de aandacht op het dagelijkse reilen en zeilen in en rond de gevangenis. Dankzij multidisciplinair onderzoek van twee latrines van de gevangenis krijgen we inkijk in het intieme leven van de gevangenen: wat stond er op het menu, hoe zag hun verblijf er uit, waarmee hielden ze zich al die tijd bezig.

Dit boek biedt dan ook een unieke kijk op het gevangenisleven in al zijn kleurrijke facetten.

Auteur

Stedelijke Dienst Archeologie en Liesbeth Troubleyn/Frank Kinnaer en Anton Ervynck