Henricus Lancilottus

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Theologian from Mechelen

Henricus Lancilottus, geboren te Mechelen in 1576 en overleden te Leuven op 11 januari 1643, was een augustijnenbroeder en theoloog.

Zoals ook zijn iets jongere broer Cornelius Lancilottus zou doen, trad Henricus Lancilottus na zijn studies Letteren in Antwerpen in bij de orde van de Augustijnen. Na het beëindigen van zijn novitiaat studeerde hij in Leuven de leervakken wijsbegeerte en godsgeleerdheid.

Na zijn wijding tot priester en de rang van licentiaat bekomen te hebben werd Henricus Lancilottus, slechts 25 jaar oud, prior van het Augustijnenklooster in Hasselt. Later werd hij prior te Brussel, dan in Gent en uiteindelijk in Antwerpen. Ook benoemde men hem tot definitor ‍(en) van Keulen en commissaris-generaal der Rijnprovinciën, een post die Henricus Lancilottus acht jaar zou waarnemen.

In 1621 en 1627 reisde Henricus Lancilottus door Duitsland. Hier won hij de achting van vele voorname prelaten waaronder aartshertog Leopold, bisschop van Paussau, van Julius Echter Van Mispelbrunn, bisschop van Wurtsburg en van Anselmus Casimir Wambold, keurvorst van Mentz. Deze laatste bood hem een leerstoel in de godsgeleerdheid aan in zijn hoofdstad, doch Henricus Lancilottus weigerde.

Henricus Lancilottus onderwees godsgeleerdheid in zijn klooster en aan de hogeschool te Leuven waar hij, vanaf 21 oktober 1617, regent was. In dat jaar verleende de stad Leuven hem de waardigheid van doctor. Het volgende jaar werd hij lid van de Raad der Faculteit. In 1639 was Henricus Lancilottus president van het Provincaal Kapittel op last van zijn generaal Hippolytus De Monte.

Henricus Lancilottus stierf op 68-jarige leeftijd. Zijn lichaam rust in het koor van de Augustijnenkerk te Antwerpen.

Henricus Lancilottus schreef een aantal naslagwerken :

 • Pseudo-Ministerium Pseudo Reformantium, hoc est de illegitimâ, praetensâ et subreptitiâ Missione seu vocatione Ministrorum Pseudo-Reformatae Ecclesiae, Lutheranorum, Zwinglianorum, Anabaptistarum, Calvinistarum etc. Dissertatio Theologica (1611)
 • Anatomia Christiani deformati; juxta Epistolae D. Judae Apostoli exegeticam praescriptionem Theologicam, Catholicam, Moralem (1613)
 • Anatomia Mariana, viginti pampines mysticis adornata (1614)
 • Haereticum Quare per Catholicum Quia, in omni ferè materiâ Religionem clarè solatum (1614)
 • Capistrum Hunnium, sive Apologeticus pro Demonstratione de illegitimâ Missione (1616)
 • Abecedarium Luthero-Calvinisticum (1617)
 • Paralleli LXXIII Augustini Romano-Catholici et Augustino-Mastigis Haeretici (1618)
 • De Libertate Religionis e Republicâ Christianâ perscribendâ (1622)
 • Corona Justitiae Ecclesiae triumphantis sive de justis repositâ Beatitudine aeternâ animae et corporis; de utriusque annexis, et adeptione, Tractatus Theologicus (1625)
 • Gnome vitae Religiosae (1625)
 • Corona Calaviniara quinque margaritis in gratiam Euangelicorum adornata; una cum Paranesi ad Ferdinandum II, Romanorum Imperatorem, pro Calvinismi è toto Imperio porscriptione. Accessit ob Argumenti affinitatem Exegesis, seu Commentarius in Epistolam D. Judae Apostoli Catholicus, Theologicus, Moralis (1626)
 • Paranaesis ad Romano-Catholicos cives Duci-Sylvios, contra Henricum Swalmium, Godefridum Udemans, Gisbertum Voetium et Samuelem Everwyn, quanti Euangelii buccinatores, in ovile Christi Duci-Sylvium subreptitie illapsos (1630)
 • Lapis adjutorii, hoc est, Psalmi quarti Davidis: cum invocarem, Exegesis Theologica, Catholica, Moralis (1641)