Hector Le Blus

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 19th-20th century doctor and councilor from Mechelen

Hector Michael Isabella Le Blus, geboren op 14 mei 1850 in Willebroek en overleden op 25 juni 1906 in Mechelen, was een arts en politicus.

Biografie[bewerken]

Als telg uit een artsenfamilie in Klein-Brabant studeerde Hector Le Blus geneeskunde in Leuven. Via zijn huwelijk belandde hij in Mechelen, in de Lange Schipstraat nr. 78.[1]

Hij had een bloeiende artsenpraktijk en schopte het tot hoofdheelmeester van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Mechelen. Ook trad hij op als geneesheer voor de burgerwacht.

Le Blus sensibiliseerde de Mechelse bevolking met affiches, folders, brochures en krantenadvertenties in zijn strijd tegen de tuberculose. Dit leidde tot zijn eigen ‍'Dispensarium H. Le Blus'‍ in de Frederik de Merodestraat, dat beschikbaar werd voor wereldbefaamde onderzoekers uit verschillende landen.

Le Blus maakte het ook in de politiek: provincieraadslid voor Antwerpen (1894) in de Katholieke Partij en gemeenteraadslid en schepen van openbare werken (vanaf 1900) in Mechelen. Na zijn dood in 1906 werd hij als schepen opgevolgd door de Mechelse apotheker Léo Louveaux[2] en Léon Gobbers.[3]

Hector Le Blus was te Mechelen voorzitter van het brandweerkorps, bestuurslid van het Stedelijk Middelbaar Onderwijs en de Muziekacademie. Tevens leidde hij de Provinciale School voor Vroedvrouwen en de Mechelse Academie voor Schone Kunsten.

Vanaf 1901 was Le Blus raadslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]