Gevangenis Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Prison in Mechelen
Gevangenis

De gevangenis in Mechelen is gelegen aan de Liersesteenweg 2. Gebouwd tussen 1872 en 1874, doet deze gevangenis vooral dienst als arresthuis met gesloten regime. Een arresthuis doet vooral dienst als voorlopige tussenstap, in afwachting van een definitief vonnis of arrest. In de Mechelse gevangenis verblijven echter ook gedetineerden met middellange straffen. Er is normaal plaats voor 82 bewoners, doch geregeld leidt de gevangenis aan overbevolking.

De gevangenis is gebouwd volgens het Edouard Ducpétiaux-model - in stervorm - en heeft een typische panopticonstructuur met drie vleugels (alle gangen komen uit op een centraal middelpunt, van waaruit de penitentiair beambten alle vleugels kunnen zien en alle bewegingen kunnen volgen). De A-vleugel is voorbehouden voor veroordeelden, de B-vleugel is voor verdachten en de C-vleugel is voorzien voor een tiental geselecteerde veroordeelden die overdag in de gevangenis werken en een aangepast regime krijgen waarbij de celdeur overdag open blijft.

De gevangenis van Mechelen is een gesloten inrichting waar het merendeel van de gedetineerden voornamelijk op cel verblijft. De gevangenis is uitsluitend bestemd voor mannelijke gedetineerden en heeft hoofdzakelijk de functie van een arresthuis voor het gerechtelijke arrondissement Mechelen (ongeveer 50% van de populatie). Zij huisvest eveneens veroordeelden en recidivisten met straffen tot tien jaar. De veroordeelden leven in een beperkt gemeenschapsregime waarbij de onderlinge contacten beperkt blijven tot de gemeenschappelijke activiteiten.

73 geüniformeerde personeelsleden werken in de Mechelse gevangenis in een ploegendienst. Daarnaast zijn er de niet-geüniformeerde personeelsleden zoals de directie, de psychosociale dienst, de medische dienst en de administratie. In de gevangenis komen ook externen over de vloer zoals leveranciers, advocaten en bezoekende familie of vrienden. Vanaf 1942 was de uit Antwerpen afkomstige priester Arthur Dockx proost in Mechelse gevangenis.

In 2007 ontstond in de Mechelse gevangenis Jail-tv, dat een samenwerking inhield tussen gedetineerden en studenten Journalistiek van de Katholieke Hogeschool Mechelen.

Op de huidige locatie bevond ooit de Sint-Niklaaskerk.

Externe links[bewerken]