Frédéric de Mérode

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Belgian freedomfighter who liberated Mechelen, and died there soon thereafter
Prent van Frédéric de Mérode

Graaf Frédéric de Merode, geboren te Maastricht op 9 juni 1792 en overleden te Mechelen op 4 november 1830, was een vrijwilliger in de Belgische Revolutie van 1830, broer van Félix de Merode en lid van het Voorlopige Bewind in het nieuwe België.

Familie

De Mérode, ook von Mérode en van Mérode genaamd, is een oud Belgisch, Duits en Nederlands adellijk geslacht, oorspronkelijk afkomstig uit het Rijnland. De familie draagt de titel Prins de Mérode. Door huwelijk is dit geslacht verbonden met tal van adellijke families, terwijl het tevens gelieerd is aan de meeste Europese vorstenhuizen. De wapenspreuk van het huis Mérode is Plus d' honneur que d' honneurs (Meer eer dan eerbetoon).

1830

In september 1830 is hij geëngageerd in de burgerwacht, die hij financiert en vanaf midden oktober verlaat hij Brussel, in het gezelschap van de troepen van Charles Niellon , om het vluchtende Nederlandse Leger aan te vallen. De vastbeslotenheid van deze troepen zorgt ervoor dat de Nederlanders stelling nemen rond Antwerpen en laten o.a. de stad Lier links liggen. Lier en Mechelen worden bevrijd maar in de schermutselingen rond Antwerpen (Berchem – Zurenborg) raakt Frédéric de Merode op 24 oktober dodelijk gewond en zal hij een tiental dagen later sterven, bij zijn familie in Mechelen, nadat zijn been, dat enkele serieuze kogelinslagen heeft moeten incasseren, werd geamputeerd.

Postume erkenning

Frédéric de Mérode wordt aanzien als een held en een Belgisch slachtoffer en wordt, door de nieuwe autoriteiten, beschouwd als eerste lid van de nieuwe Hogere Belgische Adel. Een mausoleum, in witte marmer (een werk van de beeldhouwer Willem Geefs) waar hij gewond wordt voorgesteld, is te vinden in één van de zijkapellen van de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. In 1898 wordt een monument onthuld op het Martelarenplein in Brussel met volgend onderschrift: '‍Frédéric de Merode mort pour l'Indépendance de la Patrie‍' (werk van Henry van de Velde).

Mechelen

In Mechelen werd de naam van de radiaalstraat van de Grote Markt naar de Koepoort, veranderd van Koeistraat tot Frédéric de Mérodestraat en een aan hem opgedragen plakkaat is nog steeds te vinden in de Befferstraat.

Galerij

Externe links

Bronnen

Voetnoten