Elisabeth Desoleil

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Resistance heroin from Mechelen in WWII
Elisabeth Desoleil & Martha Somers,
gedenksteen bij het Lyceum Caputsteenstraat

Elisabeth Josephina Maria Desoleil, geboren te Mechelen op 19 mei 1923 en overleden in het Oostenrijkse Amstetten op 20 maart 1945, was een oud-leerlinge van het Lyceum aan de Caputsteenstraat.[1] De jonge vrouw was nog ongehuwd en werkte als bediende in een meubelfabriek toen ze aansloot bij het Belgische Verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.[2]

Verzetsgroep Bayard / Lijn K

Verzetsgroep Bayard / Lijn K ontstond in augustus 1942, was opgericht door Antoine Jooris en Auguste Dubuisson en hing af van de Belgische Staatsveiligheid. Er werd een netwerk van agenten opgericht dat militaire informatie overmaakte aan Londen. Per regio werd er een leider aangesteld die geïdentificeerd werd door de letter K (met een cijfer erbij). Vandaar de benaming 'Lijn K'. Per gebied waren er verschillende secties aktief.

De sectie van Madeleine Mies hield zich vooral bezig met het inzamelen van inlichtingen. De Mechelaar Leopold Hammel maakte plannen van kazernes, vliegvelden en verzamelplaatsen die bezet werden door de Duitse Wehrmacht. Zijn vriendin Elisabeth Desoleil typte de ontvangen inlichtingen uit en won zelf informatie in. De gegevens werden door Leopold Hammel nauwkeurig gecontroleerd vooraleer ze werden doorgestuurd.

Elisabeth Desoleil en haar leeftijdsgenote en vriendin Martha Somers sloten aan bij de verzetsgroep Bayard / Lijn K.

Aanhouding

In de nacht van 7 op 8 maart 1944 werden er 11 leden van de groep Bayard / Lijn K aangehouden als gevolg van verraad. Alle aangehoudenen waren ofwel beroepsmilitairen ofwel reservisten. Vijf van hen werden naar Duitsland overgebracht waar er drie overleden.

Op 31 maart 1944 werden nog meer leden van de groep aangehouden, waaronder Leopold Hammel, Elisabeth Desoleil en John Gijsemans (de sectie onder de leiding van Madeleine Mies). Andere leden waren Fernand Leonard, August Van der Auwera, Martha Somers en fotograaf Constant Droesbeke uit Merchtem.[3] De groep werd aangehouden door de GFP712 (Geheime Feldpolizei) en verdacht van spionage.

Elisabeth Desoleil kwam, samen met de andere arrestanten, in 1944 voor de Krijgsraad ten Velde ‍'Feldkriegsgericht 520 (FK 520)'‍ op de Antwerpse Meir.

Tot juli 1944 verbleef Elisabeth Desoleil in de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat, waarna ze tot augustus 1944 opgesloten werd in de gevangenis van Sint-Gillis. Daarna belandde ze via Gommern en Ravensbrück in Mauthausen. Ze werd er opgedragen mee te helpen bij het puinrapen of herstellen van het plaatselijke treinstation van Amstetten. Hierbij kwam ze, net als haar vriendin Martha Somers, op 21-jarige leeftijd om het leven door een bombardement van de spoorweg door de Geallieerden. Haar vriend, Leopold Hammel, stierf drie dagen voor haar.[4]

Hulde

Op het domein van het Koninklijk Lyceum aan de Caputsteenstraat werd een gedenkmonument opgericht voor de vriendinnen Elisabeth Desoleil en Martha Somers.

De namen van zowel Elisabeth Desoleil als Martha Somers duiken op in het boek van Patrick Moreau “Systematiek en willekeur” (Blz 137 en 140).[5]

Eind 2005, in het kader van cultuurproject ‍'Mechelen, Stad in Vrouwenhanden'&zwj, besliste de gemeenteraad drie straten in de nieuwbouwwijk rond de Mechelse Europalaan te noemen naar Martha Somers, Elisabeth Desoleil en de na de Eerste Wereldoorlog schepen geworden Jeanne Hellemans, die verpleegstercursussen had gegeven in het destijdse Onze-Lieve-Vrouwgasthuis.[6]

Varia

  • Elisabeth Desoleil was de zus van José Desoleil, pianist-uitbater van de brasserie Derby in de Mechelse Bruul.
  • Elisabeth Desoleil was een tante van de Mechelse zangeres Jo Leemans.[7]

Externe links

Bronnen

Voetnoten