Dijle

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif At Mechelen a street by the identical name of the river it borders
Mechelen - Stroklopster aan de Dijle (pentekening Frans Magriet, 1977) Historische beschouwing met nog relingloze tweede trap aan deze straat, met zicht over de rivier op achtergevels van de Dobbelhuizen

De Dijle te Mechelen is een straat naast de gelijknamige rivier, meer bepaald de Binnendijle. In het verlengde van de Haverwerf heet de kade vanaf de Kraanbrug eenvoudig Dijle tot bij de Olivetenvest, waar ooit de Waterpoort stond en dan een oude en later een moderne ijzeren Winketbrug lag, tenslotte een viaduct. Een sindsdien vrij smalle weg onder het viaduct sluit de Dijle aan op de Winketkaai.

Aan de huizenzijde leiden de Kraanstrraat, het Sleutelstraatje, de Keerbergstraat en de Kaardenstraat omhoog naar de Adegemstraat. De Kattenberg loopt van vrij dicht bij de vest naar de Kaardenstraat op. Een paar smalle steegjes verbonden in een niet eens zo veraf verleden de Dijle met de Kattenberg ; zo heette tot minstens 1968 het laatste, een ietsje meer dan een meter brede en geen twintig meter lange onoverdekte gang tussen hoge blinde zijmuren van woningen, officieel '‍Langstraatje‍'. Wat dichter naar het Winket toe was ongeveer twintig jaar eerder een korter maar wellicht iets breder, naamloos steegje in de huizenrij opgeslokt.

Oeverwandeling en aangelanden[bewerken]

Een open ijzeren leuning, genre IJzerenleen, beschermt het over de ganse lengte door boompjes gehinderde voetpad aan rivierzijde. Wandelaars ontmoeten eveneens een versmalling naast elk van de drie met leuning afgebakende historische arduinen trappen naar het wateroppervlak. Verspreid langsheen de kade zijn die daarin parallel uitgespaard. Heden geven ze strikt aan gebruikers van aangemeerde jachten voorbehouden toegang tot een driehonderd meter lang vlottend pad. Luttele jaren nadat een bewoonster van het over de Kraanbrug gelegen seniorencomplex Hof van Villers bij een toevallige ontmoeting burgemeester Somers attent had gemaakt op een aardige locatie voor een zitbank op dit 420 meter lange vaste deel van het Dijlepad, werd deze precies daar geplaatst: ter hoogte van het er enige bedrijf op industrië‍ le schaal, de afvalverwerker Indaver nv met hoofdzetel aldaar.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]