Lepelaer

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf De Lepelaer)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A during WWII demolished famous great house in the city centre of Mechelen
De Lepelaer in Mechelen

De Lepelaer op de Zoutwerf 17 te Mechelen was een zestiende-eeuws gebouw toegeschreven aan Rombout Keldermans II. Het cultuurhistorisch waardevol pand met een prachtige, unieke gotische gevel werd tijdens Wereldoorlog II verwoest. Slechts enkele brokstukken van de ingestorte gevel zijn sinds 1945 als monument bewaard in het museum Hof van Busleyden.

Rond 2010 gingen opnieuw stemmen op in het stadbestuur van Mechelen om dit pand, inzonderheid de gevel, op de oorspronkelijke locatie te reconstrueren. Volgens de Mechelse architect Karel Beeck zijn daartoe voldoende oude prentkaarten en foto's voorhanden. De kostprijs werd geraamd op 674.800 euro.[1]

Geschiedenis

Hoewel genoemd naar Simon Lepelaer, schepen van 1323 tot 1339, werd De Lepelaer opgetrokken in 1519. Het hoorde niettemin tot de vroegste stenen woonhuizen van de stad en was waarschijnlijk het enige burgerhuis dat uitgetekend werd door Rombout Keldermans II, hofarchitect van Keizer Karel en ontwerper van ondermeer de gotische vleugel van het huidige stadhuis.

Omdat de gevel erg doet denken aan die van De Zalm in dezelfde historische huizenrij, denkt men dat het visambacht hier was gelokaliseerd vooraleer die gilde De Zalm betrok, maar de overgebleven bronnen kunnen dit niet bevestigen.

Galerij

Externe links

Bronnen

  • Malines, jadis et aujourd’huis. L. Godenne, Mechelen (1908), p. 182-183 ref
  1. SVH. Gratis grond moet heropbouw De Lepelaer mogelijk maken. Gazet van Antwerpen - Regio Mechelen (2010-04-10).