Corneille Neeffs-Dutrieux

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Politician from Mechelen

Corneille (Cornelis) Vincent Joseph Ghislain Neeffs-Dutrieux, geboren te Mechelen op 5 april 1808 en aldaar overleden op 3 augustus 1879, was een politicus.

Corneille Neeffs stamde uit een in Mechelen vooraanstaande familie. Hijzelf was een zelfstandig advocaat, eigenaar en rentenier. Hij huwde met Eleonora du Trieu de Terdonck (1812-1878), dochter van senator Charles du Trieu de Terdonck. De familie Neeffs was in de 18de eeuw actief in de Grote Raad van Mechelen. Hun politieke rol was echter eerder beperkt te noemen, zeker in vergelijking met zijn schoonfamilie du Trieu de Terdonck. Corneille Neeffs' vader, Rumoldus Cornelius Gislenus Neeffs, was wel actief in het Weldadigheidsbureel en de Commissie der Burgerlijke Godshuizen, maar slechts heel kort in de Mechelse gemeenteraad (1829-1830). Corneille Neeffs zetelde niet in de Mechelse gemeenteraad, maar maakte wel deel uit van de Antwerpse provincieraad als katholiek provincieraadslid (5 juli 1859 - 26 mei 1862). Meer dan naar politiek ging zijn interesse uit naar de Kunsten en de oudheidkunde. Zijn zoon Emmuanuel Neeffs schopte het tot burgemeester te Bonheiden.

Corneille Neeffs was verkiesbaar voor de Belgische senaat in 1866, in 1869-1871, in 1873-1877 en in 1879. Tevens was hij kapitein van de burgerwacht, directeur van de Académie de Dessin et d'architecture de Malines en van de Academie voor Teken-, Bouw- en Beeldhouwkunst en lid van de Commission de Administration des Prisons.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]