Cellekens

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A mid 19th century almshouse for single women in the very centre of the city
Binnenkoer van de Cellekens

De Cellekens waren in 1620 gesticht als godshuis, dat werd overgebracht naar een pand uit 1854 in de Minderbroedersgang. Dat bood pal in het centrum van Mechelen aan behoeftige en alleenstaande vrouwen individueel onderdak, als het ware in afzonderlijke kleine cellen.

Restauratie[bewerken]

Het pand stond zowat twintig jaar leeg en verkeerde in erbarmelijke staat. Het toenmalige stadsbestuur had met plannen om er een Museum voor Volkskunde in onder te brengen gespeeld maar besloot, begin jaren '90 onder financiële druk, de Cellekens te verkopen. Mariette Teugels, een beeldend kunstenaar, zag haar kans schoon en in 1992 startte ze met de renovatiewerken, die uiteindelijk acht jaar duurden.

Het begon met wat oplapwerk, maar al snel bleek dat alleen een grondige renovatie het pand opnieuw bewoonbaar kon maken. Grote delen werden afgebroken en heropgebouwd, zonder de authenticiteit van het gebouw te schaden. Het werd niet slechts een woonhuis: De ateliers van de kunstenares zijn erin ondergebracht en zij stelt ruimten ter beschikking voor exposities, concerten, diners, recepties en vergaderingen. Bovendien is er ook een permanente tentoonstelling met fotografisch werk van haar echtgenoot Herman Smet.

Europa Nostra Award[bewerken]

Gedenksteen en VLK-naamplaatje

Uit 19 Europese landen dongen 282 projecten mee naar de Europa Nostra Award, de meest prestigieuze Europese onderscheiding ter herwaardering van het erfgoed. Naast de gerestaureerde Cellekens waren er nog tien andere Belgische kandidaturen, waaronder het Brusselse Flageygebouw. Het project te Mechelen kwam als enige Belgische prijswinnaar uit de bus, waarbij naast het feit dat de Mechelse beeldhouwster een schitterend historisch pand met eigen middelen van de ondergang redde, ook de culturele meerwaarde die ze aan de Cellekens gaf, bij de jury een belangrijke rol speelde. Voor Mariette Teugels betekende die internationale erkenning de kroon op haar levenswerk.

Vlaamse Liga tegen Kanker[bewerken]

Links achter de poort van de Cellekens bevindt zich het Inloophuis van de VLK (Vlaamse Liga tegen Kanker), iedere werkdag open van 9.30 tot 16.30 uur. Het geeft geen medische hulp maar is van onschatbare waarde tijdens het ziekte- en verwerkingsproces.

Kankerpatiënten en hun familie en vrienden kunnen hier steun en opvang krijgen in een informele en warme sfeer. Naast individuele begeleiding worden er groepsactiviteiten georganiseerd zoals koffie-ochtenden die gelegendheid bieden tot het opbouwen van contacten met lotgenoten, evenals bijeenkomsten rond uiteenlopende specifieke thema's.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]