Beschermde Werkplaats

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Social enterprise at Mechelen, employing mainly disabled or seriously disadvantaged ('vulnerable') workers
003.jpg
005.jpg
001.jpg
Aangaande de bescherm-
de werkplaats van weleer

De Beschermde Werkplaats Mechelen werd in 1976 opgericht,(bron?) op initiatief van het college van burgemeester en schepen in samenwerking met de toenmalige Commissie van Openbare Onderstand (het latere OCMW). Beschutte werkplaats was een — eveneens in Vlaanderen — alternatieve term voor een bedrijf met sociaal-economische doelstellingen dat personen tewerkstelde die tijdelijk of permanent wegens fysieke en/of mentale beperkingen buiten het reguliere jobcircuit vielen. Sinds 1 maart 2019 is de Vlaamse officiële term maatwerkbedrijf,[1] misschien gewilde Nieuwspraak want het betreft lang niet noodzakelijk maatwerk (klantgericht werkresultaat naar diens individuele maat, wat typisch precisie en flexibiliteit vereist);[2] de zuidelijke landgenoten zijn correct: entreprise de travail adapté, onderneming voor aangepast werk, zonder valselijk te insinueren aan wie.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste werkplaats bevond zich in de binnenstad (Lange Schipstraat) maar door de voortdurende groei van het werkaanbod en omwille van de slechte bereikbaarheid verhuisde men in 1975 naar een voor de toen moderne eisen ontworpen en ingericht gebouw in het industriepark Mechelen-Noord, op de Generaal De Wittelaan.

002.jpg
004.jpg
007.jpg
Beschermde werkplaats
periode 1992 ‍–2008

Uitbreiding liet hier niet lang op zich wachten, dit zorgde dat een vloeroppervlakte van 4.700m² bereikt werd. Enkele jaren later bleek ook dit ontoereikend. Vlak tegenover het eerste gebouw werd een nieuwbouw opgetrokken. Dit gebouw, operationeel sinds ‘92, heeft een oppervlakte van 4.400m².

In 1996 en 1997 startte BWM ook met externe projecten, die tot het klantgericht implementeren van een kwaliteitssysteem leidden.

In 2004 breidde BWM opnieuw uit: Een eerste verdieping met extra kantoorruimten werd geplaatst op de nieuwbouw van 1992. In 2008 waren er nog verbouwingswerken aan het oorspronkelijke gebouw aan de Generaal De Wittelaan.

018.jpg
Beschermde werkplaats:
Verbouwing 2008

Contact[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • ...

Bronnen[bewerken]

  1. Collectief maatwerk: subsidies voor kwetsbare werknemers. Innoveren en Ondernemen (Vlaamse overheid). Nagezien 2020-04-05.
  2. Betekenis 'maatwerk'. Van Dale Online. Nagezien 2020-04-05.

Voetnoten[bewerken]