Baron Michelkazerne

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The bulldozed barracks Baron Michel at Mechelen
Baron Michelkazerne

Bezig met het laden van de kaart...

Overgebleven poortboog van de kazerne

De Baron Michelkazerne of in het lang en het breed de Kazerne luitenant-generaal baron Michel en in de volksmond te Mechelen best gekend als 'den Baron Michel‍'‍ stond net voorbij de gevangenis op de Liersesteenweg. Ze werd van 1898 tot 1975 door het Belgische leger benut en inmiddels op een poortboog na geheel gesloopt.

Geschiedenis[bewerken]

In 1757 werd in Mechelen het Groot Kwartier opgericht. Die kazerne lag aan het Berthoudersplein en was bestemd voor de cavalerie en de artillerie. De bevolking noemde het complex de Paardenkazerne. Lang na haar verdwijning herinnerden aan een enig overblijvende muur de ringen om paarden aan vast te binden eraan.

In 1888 werden de bouwwerken aan de Baron Michelkazerne gestart. Tien jaar later was ze klaar en kon het Tweede Regiment Artillerie vanuit het Groot Kwartier overkomen, in 1913 gevolgd door het 5de Regiment Lansiers. Het 8ste Regiment Artillerie werd er eveneens in ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog was het Opleidingscentrum van de Transmissietroepen er gevestigd. Na 1975 deed het gebouw dienst als een opslagplaats voor in beslag genomen voertuigen tot het in de periode 1992-1993 met de grond gelijk gemaakt werd en zo voor het telecommunicatiebedrijf Telenet plaats ruimde.

Varia[bewerken]

  • Tv-presentators begonnen hun voetbalverslag over thuiswedstrijden van KV Mechelen geregeld met "Achter de kazerne": Het competitieveld ligt bij de noordoostelijke hoek van de voormalige ommuring van de destijds imposante Baron Michelkazerne. Vrijwel alle voetballiefhebbers uit gans Vlaanderen kenden die typering.

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]