Armand de Perceval

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 19th century Member of Parlement from Mechelen

Armand de perceval voorkant.jpg

Armand de Perceval
Gravure: A. C. Jouvenel (1848)

Armand de perceval achterkant.jpg

Armand (eigenlijk Hubert Joseph Antoine Armand) de Perceval, geboren te Mechelen op 28 oktober 1818 en sinds Parijs in september 1869 spoorloos gebleven, was de directeur van het "Journal de Malines", maar tevens ambassadesecretaris te Parijs, gemeenteraadslid te Mechelen en parlementariër.

Als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers was hij, als jonge afgevaardigde, een vurige pleitbezorger voor de verbetering van de Belgische werkende klasse. Dankzij zijn uitgesproken discours aangaande dit onderwerp werd hij op handen gedragen door de Belgische arbeiders, die onder meer een manifestatie organiseerden ter ere van zijn persoon. Occasioneel benutte hij het pseudoniem 'Deprelle'.

Literatuur[bewerken]

  • Van den Steene, W.. Een meteoriet aan de politieke hemel: Armand de Perceval in Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, deel LXXX p. 407 ‍–436. K.K.O.L.K.M., Mechelen (1976).

Externe links[bewerken]

  • (fr) Sartorius, Francis. de perceval, Hubert, Joseph, Antoine, Armand (Pdf). Nouvelle Biographie Nationale vol. 9 p. 137 ‍–141. Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique (2007). Nagezien 2021-02-15.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]