Alfred Ost

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Alfred Ost, the man who put Mechelen into a thousand pictures
Alfred Ost
(Zwijndrecht 1884 - Antwerpen 1945)

Alfred Ost, geboren te Zwijndrecht op 14 februari 1884 en in dezelfde provincie overleden te Antwerpen op 9 oktober 1945, was een kunstschilder, die het dagelijkse leven in Mechelen tekende en schilderde.

Zijn leven[bewerken]

Voor 1919 had Alfred een enorm optimistische kijk op het leven. Hij tekende daardoor ook veel kermissen en bedevaarten. Hij tekende in die tijd ook veel dieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland, waar hij zich inzette voor noodlijdenden en krijgsgevangenen.

Zijn atelier in Mechelen was gelokaliseerd in de Brusselpoort.

Door de Eerste Wereldoorlog werd zijn werk veel minder optimistisch en maakte hij veel droevigere schilderijen. Hij vond dat een kunstenaar een werktuig van God is. Daarom ondertekende hij zijn grootste schilderijen niet of ondertekende hij ze soms met "D.G. (Deo Gratias)".

Zijn werk[bewerken]

Alfred Ost vluchtte na de eerste beschieting van Mechelen, eind augustus 1914 uit Mechelen. Eerst verbleef hij met zijn ouders te Sluis. Hij maakte heel wat tekeningen van de vluchtelingen. In januari 1915 ging hij in Amsterdam wonen. Drukkerij Kotting bracht prentkaarten op de markt met ontwerpen van Alfred Ost: Frontsoldaten, vluchtelingen, oorlogsweduwen en wezen. De verkoop gebeurde ten voordele van de noodlijdenden. Hij creëerde er ook affiches voor toneel, film, opera en openluchtfeesten. Zijn persoonlijk werk omvatte wellicht talloze tekeningen en aquarellen met Nederlandse landschappen, monumenten, volksfiguren en stedeschoon. Ook de overstromingen van 1916 beeldde hij uit. Tijdens de oorlog exposeerde Alfred Ost te Maastricht (1917) en te Amsterdam (1917 en 1918). In januari 1919 kwam Alfred Ost uit Nederland terug en ging in Borgerhout wonen.

Mechelen[bewerken]

Alfred Ost is bij de Mechelaars vooral bekend om zijn zichtkaarten van de Dijle en de vlietjes. Zijn schilderijen van de vlietjes waren eigenlijk een aanklacht tegen het verdwijnen ervan eind 19e, begin 20e eeuw. Hij heeft dit dan ook manifest op Kaart nr 1 van de reeks Befferbrug-Zakbrug aan het publiek kenbaar gemaakt en op die kaart staat te lezen: "Al de kunstenaren en de kunstminnaars betreuren het verdwijnen uit Mechelen der Melaan met hare spiegelwaterkens, hare zoo schilderachtige hoekjes en brugjes!" en op Kaart nr 6 van de reeks Kleine Melaan draagt het schip dat van de Melaan (thans parkje in het Hof van Villers) de Dijle opvaart de naam "Vaarwel Melane".

Alfred Ost schilderde 6 reeksen over de Melaan:

  • Reeks 1: De Volmolen
  • Reeks 2: De Meysbrug
  • Reeks 3: Befferbrug-Zakbrug
  • Reeks 4: De Ankerbrug
  • Reeks 5: De Olifantbrug
  • Reeks 6: De kleine Melaan

Daarnaast schilderde hij ook de reeksen De Dijle, De Mechelse Ommegang, de Jubelfeesten van de Hanswijkprocessie in 1913 en nog verschillende losse stadszichten. Maar in feite was het ontwerpen van affiches zijn belangrijkste werk.

In sommige van die affiches trekt hij, samen met vrienden-kunstenaars, fel van leer tegen de verbouwingsplannen van het Mechelse stadhuis door de Mechelse architect Philippe Van Boxmeer. Deze controverse staat bekend als de (Mechelse) Belfortstrijd (ca 1910).

Zoo[bewerken]

Alfred Ost was als tekenaar één van die kunstenaars die de Antwerpse dierentuin als muze had. In september 1945 hield hij er een tentoonstelling, waarna hij — enkele weken voor hij in de Eeuwfeestkliniek in die stad stierf — besliste alle tentoongestelde werken aan de dierentuin te schenken. In 1960 werd in de Zoo van Antwerpen een Alfred Ost-zaal opgericht.

Olympische Spelen[bewerken]

Tijdens de Kunstwedstrijden op de Olympische Zomerspelen van 1920 behaalde Alfred Ost een bronzen medaille in de discipline schilderen met zijn tekening ‍'De Voetballer'‍. [1]

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Mertens, Frans. Alfred Ost, Belgisch kunstschilder. De Vroente, Kasterlee (1971) – luxeuitgave 334 blz. formaat 30,3 x 26,7 cm, 4,5 cm dik. Omvat een monografie met reproducties, een biografie en toelichtingen en is ingeleid door dr. Emiel Willekens (1922-2009), directeur van de Antwerpse stedelijke bibliotheken en conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (inmiddels Letterenhuis) te Antwerpen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]