Koning Albertplein

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Albertplein)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Square in front of the railwaystation
Het Koning Albertplein met de Mijlpaal

Het Koning Albertplein in Mechelen is het 120 meter lange rechthoekig plein voor het grote spoorwegstation. In 2000 kreeg het eerdere 'Stationsplein' een compleet nieuwe look met een dambordpatroon in geel en zwart, een centrale rotonde met verhoogd opgestelde Mijlpaal, en meteen een nieuwe naam. Dat rondpunt diende voor een vlotte doorvoer van in- en uitgaand autoverkeer langs de zuidkant van de stad te zorgen. Het is voorzien van een dubbele rijstrook en een ‍'kiss+ride'‍-strook waar chauffeurs enkele seconden kunnen stationneren om reeds aangekomen treinreizigers op te pikken of om bagage uit de autokoffer te halen en gauw afscheid te nemen van hun dierbaren die per spoor hun weg gaan vervolgen.

De straten die op het plein aansluiten zijn de Hendrik Consciencestraat, de Leopoldstraat, dePostzegellaan op het viaduct met daarnaast de Stationsstraat, welke tevens aan de overzijde van het plein verder loopt. Het borstbeeld van Koning Albert I bij het station is gesigneerd "J. Bernaerts 1936". Vanouds zijn horecazaken tegenover het station gevestigd, zoals de relatief recent verdwenen ‍'Zodiac'‍ en ‍'De Palm'‍ en de huidige ‍'Boesjkammeree'‍, ‍'Manhattan'‍ en ‍'De Prof'‍.

Geschiedenis[bewerken]

Voor 2000 stond de Mijlpaal weggedoken op de hoek van de Stationsstraat en de Hanswijkvaart. De Postzegellaan liep toen in een beweging over in de Hendrik Consciencestraat richting binnenstad en via de binnenstad liep de Leopoldstraat in een beweging over in de Postzegellaan. De uitwijkmogelijkheid naar de Leuvense Vaart en Colomabrug waren er toen reeds ook en de afslag naar de Stationsstraat voor de Hendrik Consciencestraat, werd ook behouden in dit nieuwe plan.

De weg kon toen enkel overgestoken worden door een ondergronds tunnelcomplex. Voor het station waren 2 toegangen naar het tunnelcomplex onder de weg (eentje met trappen, voor voetgangers en eentje met een licht hellend vlak voor fietsers). In het ondergronds tunnelcomplex kon je dan de steenweg oversteken en er was een uitgang op de hoek van de Leopoldstraat met de Stationstraat en op de hoek van de Leopoldstraat met de Hendrik Consciencestraat. Dit tunnelcomplex werd veel gebruikt door reizigers om veilig de overkant te bereiken. Het tunnelcomplex was voorzien met witte en blauwe blinkende badkamertegels en werd verlicht door TL-Lampen. Door de jaren heen waren de muren en de TL-lampen wel volgespoten met grafitti en kreeg het tunnelcomplex een naam van onveilig te zijn. Een toegang tot dit tunnelcomplex kan men nog steeds vinden op de hoek van de Leopoldstraat en de Postzegellaan. De toegang is echter afgesloten met een stalen hek.

Ook waren er, zijdelings van de steenweg, busrijstroken voorzien voor de Stadsbussen, die hun exacte starttijden afwachtten. Naast deze busrijstroken bevond zich een klein gebouwtje met toilet, enkel toegankelijk voor de chauffeurs van deze stadsbussen en een groot wachthok met banken achter glas voor busreizigers.

Eveneens bevond er zich, vlak voor de in- of uitgang van het station, een speciale wachtstrook voor taxi's die mogelijke klanten opwachtten.

Commentaar[bewerken]

Alhoewel de werken aan het nieuwe plein heel lang hebben aangesleept, waren opdrachtgevers vol lof over de afwerking. Doch al heel snel kwam er commentaar op het nieuwe Koning Albertplein omdat er weinig of geen rekening was gehouden met voetgangers of fietsers: Er waren geen duidelijk afgebakende zebrapaden voor een veilige bovengrondse oversteek. Ver uit mekaar geplaatste platte ronde metalen spijkerkoppen die een fietspad schenen aan te duiden, hebben niet de minste wettelijke betekenis want de wegcode schrijft witte streeplijnen voor. De gele en zwarte kleurvakken overheen het wegdek, de fietsstroken en de voetpaden verhullen het gewenste onderscheid daartussen. Bij het naderen tot het rondpunt hadden de wagens die van de Colomabrug komen, moeite in te voegen tussen het voorrang genietend en voortdurend aansluitend verkeer dat het viaduct van de Postzegellaan kwam afgereden; gelukkig waren vele autobestuurders wel galant en lieten ze jarenlang de gestrande voertuigen met mondjesmaat voorgaan.

Festival[bewerken]

Op 7 november 2014 vierde café Boesjkammeree zijn 22e verjaardag met een vierdaags festival. Peaks, Frituur Paula, Digital Labradors, Miami Vice Night, Ricky Dick Soundsystem en ook heel wat dj’s maakten in dat weekend hun opwachting.

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]