Albert Geudens

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A painter from Mechelen
‍'Soir a Malines'‍ (Albert Geudens)

Albert Geudens, geboren te Mechelen in 1869 en overleden te Schaarbeek in 1949, was kunstschilder, aquarellist en etser.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Mechelse Academie (onder leiding van Willem Geets) en aan de Academie van Antwerpen (onder leiding van Albrecht De Vriendt ‍(en)).

Oeuvre[bewerken]

Albert Geudens heeft jarenlang, met veel liefde, hoekjes en kantjes van zijn stad Mechelen vastgelegd op doek. Vooral taferelen uit het Begijnhof en poëtische gezichten penseelde hij graag, naast oude gebouwen en woningen. Ook vond hij inspiratie in de interieurs van ruime herenhuizen.

Door zijn spel van licht, schaduw en zachte kleurschakeringen accentueerde hij de melancholie van zowel de huizen, de buurten als de bewoners. Eenzelfde sfeer legde hij ook vast in zijn etsen. Zijn stijl wordt het best omschrijven als neo-impressionisme.

Zijn werken zijn te bezichtigen in het Museum te Antwerpen en in het Hof Van Busleyden te Mechelen.

Onbekende werken[bewerken]

Alle onbekende werken van Geudens: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13.

Hulde[bewerken]

In de Acht-Zalighedenstraat herinnert een gedenkplaat aan de gevel van het huisje nr. 10 eraan dat Geudens er gewerkt heeft, gedurende lange tijd. In 1955 eerde het Mechelse stadsbestuur hem door de toenmalige Grondwetstraat te herdopen tot Albert Geudensstraat.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]