Adrien Wernaers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Painter born at Mechelen
Fonteinbrug - Adrien Wernaers

Adrien Wernaers, geboren te Mechelen in 1899 en overleden te Anderlecht in 1977, was een kunstschilder.

Bij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel kreeg hij les kreeg van onder meer Herman Richir en Alfred Bastien ‍(en). Hun invloed zou immer zichtbaar blijven in zijn werk.

Oeuvre

Adrien Wernaers schilderde landschappen, composities, stadsgezichten en figuren, waaronder zowel naakten als een 'Madonna met kind'.

In Italië realiseerde hij een grote reeks landschapsschilderijen maar voornamelijk werkte hij in België, vooral in de westrand van het Pajottenland en dan meer specifiek bij de Pedevallei ‍(fr), waarin ooit Pieter Bruegel de Oude in zijn Brusselse tijd inspiratie had gevonden.

Een aantal van Wernaers' werken werden aangekocht door de Belgische Staat of horen tot de verzameling van de gemeente Anderlecht. Daarnaast worden er nog steeds aangeboden op nationale en internationale veilingen.

Urbain Wernaers

Adriens broer Urbain Wernaers (1888 – 1981) was een Brusselse kunstschilder van stads- en bosgezichten en landschappen. Hij was verbonden aan de studio van dagblad Le Soir. Hij nam in 1931 deel aan de ‍'Exposition de la lithographie belge contemporaine'‍[1] in de Koninklijke Bibliotheek van België. Zijn werken werden gepubliceerd in de mappen van ‍'Le Musée de Livre'‍ (1928 – '29).

Literatuur

  • Piron, Paul. Deux siècles de signatures d'artistes de Belgique - Twee eeuwen signaturen van Belgische kunstenaars. Éditions Art in Belgium Uitgeverij (2002). (Biografieën van Adrien en Urbain Wernaers in naslagwerk - omslagfoto)

Externe links

Bronnen

  1. Tourneur, Victor; Lebeer, Louis. Exposition de la lithographie belge contemporaine. Leherte-Courtin & fils (1931). Nazicht: tekst niet online 2016-10-02.

Voetnoten