Adegemstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif One of the very oldest streets in Mechelen
De Adegemstraat, nog met het verkeerslicht (zie tekst)

De Adegemstraat in Mechelen is een vrij lange straat tussen de Korenmarkt en het kruispunt Battelsesteenweg met de kleine ring aan de Koningin Astridlaan en de Olivetenvest. Ze vertoont een flauwe bocht in de engte langsheen de begin 21e eeuw opgewaardeerde Lamotsite nabij de Korenmarkt en een lichte knik ter hoogte van de zogenaamde Heihoek, dit is de locatie bij de Korte Heistraat, Kroonstraat en Keerbergstraat. In Mechelen wordt ze héél vaak "Deigemstraat" genoemd en werd reeds vermeld, leidende naar de Adegempoort, in 1270.[1]

Verkeer[bewerken]

Sinds voor auto's éénrichtingsverkeer in het deel vlakbij de Korenmarkt was ingesteld, naar deze laatste toe, diende het enge stuk vrij gehouden telkens een autobus van De Lijn in tegenrichting doorkwam. Daartoe werd er een verkeerslicht van op afstand handbediend door buschauffeurs die de Adegemstraat wilden inrijden, komende vanaf Korenmarkt of IJzerenleen. Dan nog bleken bestuurders voor het rode licht praktisch genoopt de rechterwielen van hun wat bredere wagens op het voetpad te plaatsen, wat een erg ongelukkige en gevaarlijke situatie creëerde. In oktober 2011 werd voor alle wagenbestuurders de rijrichting omgedraaid en meteen werd hen diezelfde richting opgelegd over de ganse lengte, tot aan de vesten. Het werd aldus één van de belangrijkste straten om het centrum te verlaten.

Sindsdien ontstaan er echter zelfs op vrij kalme momenten van de dag geregeld lange files op de Battelsesteenweg, vermits men daarvandaan niet langer rechtdoor mag maar eerst mee linksaf moet met de bestuurders die het viaduct over willen, om dan meteen naast het viaduct via de Dijle(straat) naar de wijk omheen de Adegemstraat te rijden; het rijvak op de steenweg om linksaf te slaan bleef echter uiterst kort en volkomen ontoereikend, zodat ook de talrijke rechtsaf willende bestuurders geblokkeerd blijven en meerdere cycli moeten afwachten. Tijdswijziging van de verkeerslichten zou de file evenwel naar het viaduct verplaatsen en daar zelfs nog ernstiger zijn. Op de Battelsesteenweg dienen slechts een drietal parkeerplaatsen te verdwijnen opdat het rijvak voor linksafslaan ongeveer vijfentwintig meter langer kan gemaakt worden, wat het ontstane probleem terdege zou oplossen.[N 1] Gezien het oudere deel van de Bethaniënpolderwijk sinds de recente heraanleg aldaar slechts via de Battelsesteenweg mag wegrijden en net die bewoners van oudsher verbonden zijn met de wijk Adegemstraat, werd het ontstane fileprobleem nog erger gemaakt; die bewoners zijn er voortdurend want ook wanneer ze links of rechts de kleine ring op willen, noodgedwongen het grootste slachtoffer van.

Straten die erin uitgeven[bewerken]

Links: De Langhestraat - Karmelietenstraat - Mosselschelpstraat - Kroonstraat - Korte Heistraat
Rechts: Zwaanstraat - Stoofstraat - (Sint-Annastraat raakte in de 20e eeuw afgesloten, heden bebouwd als het westelijkste stukje van Match) - Hertshoornstraat - Kraanstraat - Sleutelstraat - Keerbergstraat - Kaardenstraat - Olivetenstraat

Gebouwen[bewerken]

Klooster der Theresianen[bewerken]

In de Adegemstraat bevindt zich het klooster van de Theresianen vanaf 1845. Op deze plaats stond vroeger het Hof van Vlaanderen, bewoond door de Heren van Adegem. Rond 1500 werd het een kranken- of ziekenhuis van het begijnhof en werd het zelfs een danszaal tijdens de Franse Republiek.(bron?)

Andere gebouwen[bewerken]

De kerk van het Heilig Hart - het Tweelingenhuisje (tegenover de Kraanstraat) en de kleurenklok van Lamot

Bedrijvigheden[bewerken]

Krantenwinkel De Boekuil (nr. 155) - Winkel van blaasinstrumenten (waaronder saxofoons) Access 2000 (nr. 66) - Slotencentrale - Herenkapsalon Elegance (nr. 77) - Kinderdagopvang Prutske - Apotheek Poels (Delport nv) (nr. 65)

Verdwenen handelszaken[bewerken]

Bankkantoor Argenta (Janssens) (verhuisde naar de Hoogstraat) - Bakkerij Dauwe (nr. 73-75) - Bakkerij Franquet die was voortgezet als Hendrickx en later Bij Linda (nr. 80) (die laatste verhuisde naar de Brusselsesteenweg) - Bakkerij Van Aken (nr. 127) - Mini Repair shop - Beenhouwerij De Bie (nr. 107) - Beenhouwerij Freys (nr. 56) - Beenhouwerij De Winter - Paardenbeenhouwerij ... (nr. 115[?]) - Winkel in kampeeruitrusting SON (nr. 102) - Radio/TV/audiovisuele apparatuur Willemot ['Sierra'] (nr. 51) - Elektriciteitwinkel Casseur - Muziekinstrumenten De Monte (nr. 9) (specialisatie hedendaagse muziek verhuisde naar Korenmarkt en stopte aldaar in 2012, klassiek was voortgezet onder een andere naam in de Sint-Katelijnestraat) - Kruidenier Fort (keten) - Tegelwinkel - Achtereenvolgens krantenwinkel, videotheek, schoonheidssalon, winkel van kunstbloemen (nr. 1) - Kinderkleding Kraakje - Rookwaren De Ruysscher (fabrikant van sigaren 'dick cop', met bijhuis op de Steenweg)

Varia[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Mechelen Muurt - Shamisa Debroey


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 2 e.v.

Voetnoten[bewerken]

  1. De lengte van drie vrij te maken parkeerplaatsen en ertussen bestaande vrij te houden uitritten ten behoeve van het uitwaarts verkeer, volstaan om een vijftal wagens meer in de verlengde linksafgaande rijstrook plaats te doen vinden; daardoor worden meteen minder wagens die rechtsaf willen, op al te grote afstand van hun stoplijn geblokkeerd. Naargelang de momentele verhouding links- dan wel rechtsafslaande wagens, worden aldus per cyclus gemiddeld 8 tot 12 wagens meer doorgelaten, wat filevorming geheel voorkomt en op drukke tijdstippen zeer sterk vermindert. Een minder efficiënte oplossing ware de stoplijn in de Adegemstraat net vóór de Olivetenstraat te plaatsen met een aan fietsers voorbehouden vak net bij de Olivetenvest (opdat auto's die ook de Olivetenstraat zouden dreigen te blokkeren, zich daar niet opstellen) en toegang tot die straat via enkele meters Adegemstraat toe te staan (wat op de Battelsesteenweg opnieuw 'rechtdoorgaand' verkeer in het rechterrijvak laat plaatsnemen). Dit vergt echter via de Kattenberg een vrij scherpe en wellicht tamelijk gevaarlijke draai naar de Dijle toe; bovendien zou het toegenomen uitwaarts verkeer in de Adegemstraat, gezien de grotere stopafstand van het kruispunt, trager kunnen op gang komen waardoor daar een langere file kan ontstaan.