AZ Sint-Maarten

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif General hospital in Mechelen
eertijdse campus Zwartzustersvest van het AZ Sint-Maarten, vleugel aan die vest

Bezig met het laden van de kaart...

AZ Sint-Maarten
nabij St.-Katelijne-Waver: nieuwe en enige huidige campus,
nabij Station Nekkerspoel: voormalige campus Zwartzustersvest,
meest zuidelijk: voormalige campus Leopoldstraat.

Het A.Z. of AZ Sint-Maarten, sinds juli 2006 uitgebaat door Emmaüs vzw, is het algemeen ziekenhuis gelegen aan de Liersesteenweg te Mechelen, tussen de woonbuurt Otterbeek en de buitenring.

In 2018 verhuisden de drie toenmalige afdelingen van het algemeen ziekenhuis Sint-Maarten, inzake de campus Zwartzustersvest en de campus Leopoldstraat net binnen respectievelijk buiten de kleine ring en de campus Rooienberg te Duffel nabij het station, naar het gloednieuwe complex.

De hoofdingang van de voormalige campus aan de Zwartzustersvest 47 was ook via een voetpad vanuit de Keizerstraat bereikbaar. De ondergrondse parking gaf rechtstreeks toegang tot het ziekenhuis maar was en is tevens een van de algemene betaalparkings te Mechelen. Dat hospitaal had voordien A.Z. Dodoens geheten en nog eerder Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis en Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis.

Naast de hoofdingang van de voormalige campus aan de Leopoldstraat was de inrit naar de eigen betaalparking voor bezoekers, die daarop buitenreden in de Willem Rosierstraat. Dat hospitaal had voordien Sint-Jozefziekenhuis geheten, waarnaar ook lang nadien veel stadsbewoners in het Mechels verwezen als ba Pietɘrs, naar dokter Peeters die de eertijdse kliniek had gesticht en uitgebouwd.

Contact[bewerken]

Varia[bewerken]

  • Medical Sport Lab
In 2013 werd het Medical Sport Lab aan de Schaliënhoevedreef te Mechelen-Noord opgericht door drie cardiologen en een orthopedisch chirurg, allen verbonden aan het AZ Sint-Maarten of het Imeldaziekenhuis. Dit professioneel test- en begeleidingscentrum begeleidde het nationale elftal, de Rode Duivels, voor en tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië.[1]
  • Kwaliteitslabel voor personeelsbeleid
In november 2014 kende Investors in People (toen nog eigendom van de UK Commission for Employment and Skill ‍ ‍(en)) het internationaal kwaliteitslabel voor personeelsbeleid ‍'Investors in People'‍ toe voor een periode van drie jaar aan het AZ Sint-Maarten Mechelen-Duffel als onderneming.[2]
  • Q-Award
In februari 2017 ontving AZ Sint-Maarten de Q-Award van Zorgnet-Icuro, het netwerk dat zorgorganisaties groepeert in de social profit in Vlaanderen, met hun K-coaching Project.[3]

Filmlinks[bewerken]

Mechelen Sint Maarten Hospitaal
Operatiekwartier AZ St.-Maarten Mechelen
Verhuis AZ Sint Maarten Mechelen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Van Eycken, Erik. Medical Sport Lab uniek concept in België – Rode Duivels begeleid door Mechelse dokters. Gazet van Antwerpen (2014-10-31) Nagezien 2018-10-17.
  2. Van Haezendonck, Sven. Sint-Maarten scoort internationaal kwaliteitslabel. Gazet van Antwerpen (2014-11-27) Nagezien 2018-10-17.
  3. De Nijn, Leo. AZ Sint-Maarten pakt Q-award voor kwaliteit. Gazet van Antwerpen regio Duffel (2017-02-21) Nagezien 2018-10-17.

Voetnoten[bewerken]