Winketkaai

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 20 jan 2021 om 01:50 (Tekst vervangen - "px|<div style="text-align:center;">" door "px|<div>")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Riverside street in Mechelen
De Winketkaai, van nabij de Spreeuwenhuisstraat naar het Keerdok

De Winketkaai in Mechelen is een straat met een kade aan de Dijle. Ze loopt van aan het viaduct bij de Olivetenvest tot aan de Polderstraat. Deze laatste ligt in het verlengde en maakt een scherpe hoek ter hoogte van de voorzijde van de Sporthal Winketkaai (ondanks die naam). De kaaimuur naast dat kortere deel van de Polderstraat en het laatste eindje Winketkaai, is één der zijden van de Keerdok. Dit laatste artikel behandelt ook de havenfuncties van de Winketkaai, al hoeft hier vermeld dat al in 1424 scheepsbouwers aan deze oever werkzaam waren, toen Mechelen dé specialist was in Brabantse scheepsbouw voor de binnenvaart.[1]De restaurantboot Karimata lag aangemeerd nabij het viaduct, sinds hij in 2007 van de Vismarkt wegvoer tot het in juli 2014 uit de stad verdween.

De Winketkaai heeft uiteraard ook een woonfunctie en hoort vanouds tot de wijk Bethaniënpolder, waarover meer in het artikel Frans Broersstraat (met kaartje). De enige zijstraat van de Winketkaai is de Spreeuwenhuisstraat.

Etymologie[bewerken]

De kade en een inmiddels verdwenen vlakke brug[N 1] zijn genoemd naar de aloude Winketpoort, één van de allerbelangrijkste van de stad. Ze was uitgerust met een winket: een valpoort of -hekken dat werd neergelaten om militaire aanvallen via het water te verhinderen. Op de huidige Brusselpoort na, werden alle stadspoorten afgebroken.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Bellon, Marc. Mechelen: Brabants centrum voor scheepsbouw van kleine rivierschepen!. Mechels Glorie. Auteur op blog.senioren.net (2007-02-03). Nagezien 2013-05-10.

Voetnoten[bewerken]

  1. De recentste vlakke Winketbrug uit 1929 was met zware kettingen aan vier ijzeren vakwerktorens opgehangen. Ze werd horizontaal de hoogte in gebracht om de binnenvaartuigen door te laten. De brugwachter die de elektromotoren bediende, ging daarbij mee omhoog. Eén van beide betonnen bruggenhoofden werd verborgen onder een plantsoen dat daartoe met een meterhoge muur omgeven werd, deels onder het viaduct dat de brug in 1972 verving zodat er slechts een smalle verbinding is tussen de Winketkaai en de straat genaamd Dijle.